Bugun...


ŞAHİN SÖNMEZ

facebook-paylas
KONUT ALIM SATIMINDA DİKKAT! YENİ DÜZENLEME YOLDA
Tarih: 06-01-2024 08:22:00 Güncelleme: 06-01-2024 08:22:00


Emlakta spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve internetteki emlak platformlarında yer alan ilanlardaki bilgi kirliliğinin engellenmesi için yeni bir adım atılıyor. Peki düzenlemenin piyasaya etkisi ne olur?  “5 Haziran 2018 tarihli taşınmaz ticareti hakkında yönetmeliğin uygulanmasında karşılaşılan sorunların ortadan kaldırılması ile sektör temsilcilerinin talep ve beklentilerini karşılaması amacıyla taşınmaz ticareti hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik taslağı hazırlandı. Bu taslakta geçen önemli maddelerden bir tanesi aslında başkalarına ait taşınmaz satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek ve tüzel kişilere, aynı taşınmaza ilişkin farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişine izin vermemek yükümlülüğü getirilerek spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi, elektronik ortamda hizmet sunan ilan platformlarında yer alan ilanlardaki bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

 

Emlakta spekülasyona tedbirler yolda!

 

Gayrimenkullerin şişkin fiyatlar üzerinden satışa sunulmasının engellenmesi için yeni düzenlemeler yolda ve Ticaret Bakanlığı, emlakçılara yönelik yeni bir düzenlemeye gidiyor.

 

Milliyet Gazetesi’nin haberine göre,  internetteki emlak platformlarında yer alan ilanlardaki bilgi kirliliğinin engellenmesi için yeni adımlar atılacak.

Buna göre, başkalarına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlara internet üzerinden ortam sağlayan kişi ve şirketler, aynı taşınmaza ilişkin farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişine izin vermeyecek.

 

Emlakta spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve internetteki emlak platformlarında yer alan ilanlardaki bilgi kirliliğinin engellenmesini hedefleyen düzenlemeye uymayan platformlara para cezası kesilecek.

 

Bir diğer önlem de yetkisiz faaliyet gösteren emlakçılar konusunda olacak. Konut ticareti yapan emlak işletmelerinin, yetki belgesi için gerekli olan diğer tüm şartları taşımalarına rağmen, mesleki deneyim şartını sağlayamamaları nedeniyle sektörde yetki belgesi alımında yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla, başvurularda mesleki deneyim şartı kaldırılacak.

 

Ucuz ilan oyunu bitmiyor... Emlak ilan sitelerine gelen düzenleme de durduramadı

Sahte ilanlarla dolandırıcılığı ve spekülatif fiyat artışlarını engellemek için yapılan düzenleme geçtiğimiz ay uygulamaya girdi. 1 Kasım itibarıyla; kişiler ya da emlak ofisleri ilan sitelerine gayrimenkul ilanı girmek istediğinde e-Devlet üzerinden kimlik doğrulaması yapıyor. Bu tarihten sonra toplam ilan sayısındaki düşüş, sahte ilanların erimeye başladığını gösterdi. Ancak kimi sözde emlakçılar ucuz ilan oyunundan vazgeçmedi. Bugün hâlâ kimlik doğrulaması yapılarak hayali ev ilanları girilmeye devam ediliyor…

 

DÜŞÜK FİYATLA AMAÇLARI NE?

 

İstanbul’da yeni bir binada 1+1, 2+1 daireler için 700-800 bin lira bandında ilanlar giriliyor. Bu ilanların ortak yanı sadece evlerin içinden benzer fotoğraflar paylaşılması. Binanın dış cephesi, sokağı yer almıyor. Telefonla bilgi almak istenildiğinde de bölge belirtiliyor ama ‘açık adres veremeyiz’ deniliyor ve satış ofisine davet ediliyor.

 

‘ALDATICI İLANLAR HÂLÂ YAYINDA’

 

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, Ankara’da da benzer oyunların oynandığını belirtti ve şunları söyledi: “1 Kasım’da uygulamaya giren düzenleme sadece kimlik doğrulaması yaptırıyor. Şahıs ya da emlak ofisi bu işlemi yapıp ilan giriyor.

 

Bizim beklediğimiz yetki belgesi ve ilgili mülk için tüketiciden alınan yetkilendirme belgesinin doğrulanması. Bu adımlar henüz atılmadığı için geçmişte olduğu gibi bugün de aldatıcı ilanlar hâlâ yayında. Mesela; ucuz bir ilan girip vatandaşı ofise çekiyorlar, sonra o yok başka ev satalım diyorlar. İstanbul’da yaygın olan bu yöntem Ankara’da da var. Bununla ilgili çok şikayet geliyor. İlan sitelerinde bizim de tespit ettiklerimiz var. Hem ilan sitesine hem kamu kurumlarına durumu bildiriyoruz ama sorun devam ediyor.”

 

 



Bu yazı 484 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
GAZETEMİZ

nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI