Bugun...


SURURİ BALLIDAĞ

facebook-paylas
2024 YEREL SEÇİMLERE GİDERKEN MEDYA
Tarih: 24-03-2024 12:35:00 Güncelleme: 24-03-2024 12:35:00


Ge­liş­miş­li­ğin araç­la­rı­nı kul­la­nır­ken, işi­mi­ze gel­di­ği gibi yo­rum­lu­yo­ruz. Tür­ki­ye 31 Mart 2024 se­çim­le­ri­ne gi­der­ken, geç­miş yıl­lar­da ol­du­ğu gibi yine aynı şey­ler tek­rar­la­nı­yor. Gücü elin­de tu­tan­lar, bütün im­kan­la­rı­nı zor­la­ya­rak medya ve dev­let im­kan­la­rıy­la se­çi­me gi­der­ken, im­kâ­nı ol­ma­yan diğer par­ti­ler ise kendi eko­no­mik şart­la­rı­nı da zor­la­ya­rak se­çim­ler­de ses­le­ri­ni du­yur­ma­ya ça­lı­şı­yor­lar.

 

So­kak­la­ra ası­lan bay­rak­lar bir­kaç par­ti­nin ezici gü­cüy­le ina­nıl­maz bir güç gös­te­ri­si yap­mak­ta­lar. Ama bizim top­lum­sal seçim geç­mi­şi­mi­ze ba­kıl­dı­ğı zaman ise, bazen bu kadar yoğun bay­rak­la­ma ve medya bas­kı­sı­nın da ters tep­ti­ği olu­yor. 94 yerel se­çim­le­rin­de çok bariz bir şe­kil­de aynı durum ya­şan­mış ve bütün par­ti­ler halk ta­ra­fın­dan ters köşe ya­pıl­mış­tı. Bu seçim de ben­ze­ri bir durum ya­şa­na­bi­lir. İkti­dar ve ana mu­ha­le­fet par­ti­le­ri­nin dev­let­ten al­dı­ğı yar­dım pa­ra­sı­nın da bü­yük­lü­ğü ne­de­niy­le, so­kak­la­ra ba­kıl­dı­ğı zaman veya di­ji­tal medya ile kon­van­si­yo­nel medya de­di­ği­miz tv ka­nal­la­rı ve ga­ze­te­le­re ba­kıl­dı­ğı zaman da yine iki par­ti­nin ezici bir gücü var. Gö­rün­tü­ler bun­lar. Ama halk ne karar ve­recek. Nasıl bir seçim so­nu­cu çı­ka­cak 31 Mart ak­şa­mı da bunu gö­re­ce­ğiz.

 

Tele­viz­yon ka­nal­la­rı­mız da ga­ze­te­le­ri­miz de ne­re­dey­se or­ta­dan ikiye ay­rıl­mış du­rum­da. Her­kes kendi tut­tu­ğu ada­yın ar­ka­sın­da. Ne­re­dey­se başka aday­la­ra hiç yer ve­ril­mi­yor. Diğer aday­lar ise kendi im­kan­la­rı ile çok az bir şe­kil­de gö­rü­nü­yor. Ay­rı­ca ka­mu­sal im­kan­lar­la ayak­ta duran ve her­ke­sin pa­ra­sın­dan ke­si­len ver­gi­ler­le ayak­ta kalan TRT ise sa­de­ce ik­ti­dar par­ti­le­ri­nin rek­la­mı­na dönük ya­yın­lar ya­pı­yor. Mu­ha­le­fet ile il­gi­li ya­yın­lar­da ise özel­lik­te aleyh­te cüm­le­ler ve ha­ber­ler ile yine ik­ti­dar ta­ra­fı­na hiz­met edi­yor. Bu durum daha ön­ce­ki ik­ti­dar za­man­la­rın­da da vardı. Ama son 15 yılda daha da arttı.

 

Av­ru­pa ve ABD de ol­du­ğu gibi biz de de en azın­dan bü­yük­şe­hir be­le­di­ye baş­kan aday­la­rı­nın, ka­mu­sal alan­da yayın yapan ve her­ke­sin iz­le­ye­bi­le­ce­ği bir tv ka­na­lın­da pro­je­le­ri­ni ve ya­pa­cak­la­rı­nı ko­nuş­sa­lar ne güzel olur. Ama bu tür prog­ram­lar da ma­ale­sef biz de ol­mu­yor.

 

Top­lum­sal ay­rış­ma­ya daha da çok des­tek veren bir si­ya­si seçim üs­lu­buy­la, top­lum iki se­çe­nek­ten bi­ri­ne zor­la­nı­yor. Ba­ka­lım halk bu iki se­çe­nek­ten bi­ri­ne mi yoksa üçün­cü bir yola mı baş vu­ra­cak. Yoksa hal­kı­mız daha önce de ol­du­ğu yeni se­çe­nek­le­re mi baş vu­ra­cak onu da za­ma­nı gel­di­ğin­de gö­re­ce­ğiz.


Bu se­çi­min ül­ke­miz için ha­yır­lı ol­ma­sı­nı te­men­ni edi­yo­ruz.



Bu yazı 217 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI