Bugun...


SURURİ BALLIDAĞ

facebook-paylas
CUMHURİYET FİLMLERİ
Tarih: 25-11-2023 23:18:00 Güncelleme: 25-11-2023 23:18:00


Tarihte en çok devlet kuran Türk Milletinin son devleti  TÜRKİYE Cumhuriyeti’dir. Cumhuriyetimiz 100.yılını geride bırakırken,   televizyon ve sinema dünyasında da bugüne kadar çok sayıda yapımlar hazırlanmıştır.

İlk filmler tiyatrocular tarafından yapılanlardır. Muhsin Ertuğrul Ateşten Gömlek filmi ile başlayan filmlere. BİR MİLLET UYANIYOR filmi ile 1932 yılında devam etmiştir. 1987 yılında TRT tarafından yapılan ve Ziya Öztan’ın yönettiği ATEŞTEN GÜNLER film, Halide Edip Adıvar’ın eserinden uyarlanmıştır. 4 bölümlük dizi olarak hazırlanan film yayınlandığı dönemde büyük ilgi ve beğeni toplamıştır. Başrollerinde Zuhal Olcay ve Ahmet Levendoğdu’nun yer aldığı dizi, kimi eleştirmenler tarafından Türk Sinemasının en iyi milli mücadele filmi olarak da kabul edilmektedir.

 

Yine yönetmenliğini Ziya Öztan’ın yaptığı ve TRT tarafından yapılan çok önemli bir yapım da Kurtuluş’tur. 6 bölüm olarak hazırlanan bu diziyi de Turgut Özakman senaryosunu yazmıştır. Rutkay Aziz ve Savaş Dinçel gibi dönemin en tanınan oyuncuları bu dizide yer almışlardır.

 

1998 yılında 150 dakikalık sinema filmi olarak Ziya Öztan’ın yönetmenliğinde gerçekleştirilen sinema filmi, kimilerince biraz didaktik bulunsa da büyük bir yapım olarak cumhuriyet filmleri arasında yerini aldı.

 

Aşktan da Üstün 1960
Yönetmen: Osman Fahri Seden

Binbaşı Kemal (Ayhan Işık), Kuvayi Milliyecilere zarar veren köstebeği bulmak üzere işgal kuvvetleriyle işbirliği yapan Hilmi Paşa’nın ekibine sızar. Kuvayı Milliyeci olduğunu kardeşi Yüzbaşı Nazmi (Ahmet Mekin) dahi bilmez. Kemal, haini bulmak isterken Paşa’nın kızı Nilüfer’le (Peri Han) yakınlaşır... Gerilim dolu bu film de milli mücadeleyi 3 kişi üzerinden anlatan güzel bir film.

 

Veda 2010
Yönetmen: Zülfü Livaneli

 

Mustafa Kemal’in Selanik’teki çocukluk yıllarından başlayan film, Çanakkale Savaşı’ndan Milli Mücadele yıllarına ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar uzanıyor. Livaneli, gösterime girdiği dönemde sert eleştiriler alan filmde belirli bir temaya tam olarak odaklanamasa da özellikle Atatürk’ün çocukluk yılları ve kadınlarla olan iliş- kilerinde etkileyici sahneler yakalamayı başarmıştı. Film kurluşu savaşı ve Atatürk ile ilgili önemli bir yapıttır.

 

Mustafa

İlginç ve farklı belgesellere imza atan Can Dündar'ın yazıp yönettiği Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamını anlatan belgesel filmdir. Atatürk ile ilgili olarak yapılan önemli belgesellerdendir.  2008 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde tanıtılmış, 29 Ekim 2008'de vizyona girmiştir. Film çekimleri Yunanistan, Makedonya ve Türkiye'de yapılmıştır, ayrıca film müziklerinde Goran Bregoviç imzası vardır. Belgesel olmasına rağmen film tadında güzel bir yapımdır.

 

Dersimiz Atatürk

 

Özellikle ilköğretimde okuyan çocuklarımıza Atatürk’ü sevdirmek ve doğru öğretmek amaçlı olarak hazırlanmış bir filmdir. İçeriği ve konusu kendine özgündür. 

 



Bu yazı 253 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI