Bugun...


SURURİ BALLIDAĞ

facebook-paylas
HAMDOLSUN UZAY YOLCULUĞUMUZ BAŞLADI
Tarih: 06-03-2024 20:16:00 Güncelleme: 06-03-2024 20:16:00


Bizim gibi ge­liş­mek­te olan ül­ke­ler­de bazen işin as­lın­dan çok faslı daha önem­li­dir. İçe­ri­ği ne olur­sa olsun so­nuç­ta ül­ke­mi­zin bir va­tan­da­şı uzay yol­cu­lu­ğu­na çıktı. Ar­tı­la­rı ek­si­le­ri her zaman ko­nu­şu­lur. Ama bir yer­den baş­la­mak lazım pren­si­bi uya­rın­ca güzel bir ge­liş­me bence.

 

Bizim uzay ma­ce­ra­mız yeni değil. Özel­lik­le Türk si­ne­ma­sı yıl­lar içe­re­sin­de bu ko­nu­yu da ele almış. Dönem dönem film­ler ya­pa­rak uzay ko­nu­sun­da se­yir­ci­si­ni ihmal et­me­miş­tir.

 

Şimdi o film­ler­den ba­zı­la­rı­nı siz­le­re ak­ta­ra­lım. GORA. Ömer Faruk Solak ta­ra­fın­dan çe­ki­len film, Cem Yıl­maz gibi bir ismin oy­na­ma­sın­dan do­la­yı uzay filmi ol­ma­sı ön plana çok çı­ka­ma­mış, ko­me­di filmi ola­rak bi­lin­miş­tir. Oysa kendi mi­za­hi ya­pı­sı­nın için­de uzay ko­nu­su­nu ele almış bir yerli ya­pım­dır.

 

Fil­min unu­tul­maz rep­lik­le­rin­den ba­zı­la­rı şöy­le­dir:
- "Dünya sana ayak uy­dur­sun ya! Dünya nedir ge­ze­gen­dir en ni­ha­ye­tin­de."
Türk si­ne­ma­sı­nın en büyük us­ta­la­rın­dan biri olan Sadri Alı­şık’ın baş­rol­le­rin­de oy­na­dı­ğı TURİST ÖMER filmi 1973 yı­lın­da ya­pıl­mış­tır. Dö­ne­min önem­li oyun­cu­la­rı­nın da yer al­dı­ğı film hala kla­sik­ler lis­te­miz­de yer alır. Yine bu film­de baş­rol oyun­cu­su­nun komik tarzı ne­de­niy­le, bu film­de mi­za­hi yön­le­ri ön plana çık­mış­tır. Hulki Saner’in yö­net­ti­ği film önem­li ya­pım­la­rı­mız­dan­dır.

Yapım Yılı: 1973
Fil­min unu­tul­maz rep­lik­le­rin­den ba­zı­la­rı şöy­le­dir:
- “Ka­sım­pa­şa'ya 3 mil­yon ışık yılı uzak­ta­yız mis­ter Tu­rist."
Yerli ve milli kah­ra­ma­nı­mız Cü­neyt Arkın, son 70 yılın bütün ku­şak­la­rı­nın kah­ra­ma­nı­dır. DÜN­YA­YI KUR­TA­RAN ADAM filmi ger­çek­ten il­ginç bir ya­pım­dır. Dün­ya­nın en kötü ikin­ci filmi de se­çi­len bu yapım, as­lın­da Türk se­yir­ci­si ta­ra­fın­dan se­vil­miş­tir. Çok defa te­le­viz­yon ka­nal­la­rın­da gös­te­ril­miş ve hala da ilgi gör­mek­te­dir. Çetin İnanç ta­ra­fın­dan beyaz per­de­ye ak­ta­rı­lan film 1982 ta­rih­li­dir.
Fil­min unu­tul­maz rep­lik­le­rin­den ba­zı­la­rı şöy­le­dir:
- "Vü­cu­dun­dan kur­tul, sa­de­ce zih­nin ve ru­hun­la yaşa, o zaman top­rak al­tın­da nefes ala­bi­lir­sin.”

 

Si­ne­ma­mı­zın daha ilk yıl­la­rın­da büyük bir ce­sa­ret ile bu ko­nu­ya el atan ya­pım­cı­lar da ol­muş­tur. 1955’li yıl­lar­da, uzay ile il­gi­li hayal bile ku­ra­maz­ken bunun fil­mi­ni çek­mek de bizim Ye­şil­çam us­ta­la­rı­na nasip oldu. UÇAN DAİRELER İSTAN­BUL’DA filmi 1955 yılı yapım. Dö­ne­mi­ne göre ba­ya­ğı ce­sa­ret is­te­yen film. Film, iki ava­nak ga­ze­te­ci­nin rakip ga­ze­te­ler­de uçan daire ha­ber­le­ri­ne ye­ti­şe­bil­mek için yap­tık­la­rı araş­tır­ma­lar sı­ra­sın­da Ra­sat­ha­ne bah­çe­si­ne inen bir uçan da­irey­le kar­şı­laş­ma­la­rı ve ar­dın­dan ge­li­şen olay­la­rı an­lat­mak­ta­dır. Film­de dün­ya­ca ünlü oyun­cu Ma­rilyn Mon­roe da can­lan­dı­rıl­mış­tır. Yö­net­men Orhan Erçin film­le il­gi­li ola­rak: "Uzay­lı­la­rı da birer yerli si­ne­ma öğesi ha­li­ne ge­tir­dim." de­miş­tir.

 

BADİ, Zafer Par ta­ra­fın­dan 1983 yı­lın­da ya­pı­lan bir film­dir. Badi dün­ya­ca ünlü yö­net­men Ste­ven Spi­el­berg'in E.T. Fil­mi­nin uyar­la­ma­sı­dır. Badi fil­mi­nin hem ka­me­ra ar­ka­sın­da hemde ka­me­ra önün­de ye­şil­çam si­ne­ma­sın­dan de­ğer­li isim­ler bu­lun­mak­ta­dır. Şerif Gören, Orhan Oğuz, Barış Pir­ha­san bun­lar­dan ba­zı­la­rı­dır. Film, yö­net­men Zafer Par'ın ilk uzun met­raj si­ne­ma fil­mi­dir.



Bu yazı 243 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI