Taşınmaz alım satım işlemleri
noterlerde de yapılabilecek
Gayrimenkul alım satımında yeni dönem başlıyor. Taşınmaz alım satım işlemleri, 1 Temmuz 2023 itibariyle tapu sicil müdürlüklerinin yanı sıra ek bir noter ücreti ödenerek noterlerce de yapılabilecek.
Kira krizinde arabuluculuk
Kira uyuşmazlıkları son dönemde en çok konuşulan ve tartışılan başlıklar arasında geliyor. Bu durumda mahkemelere gitmeden barışçıl şekilde çözüm için adım atıldı. Kira uyuşmazlıkları arabuluculuk dava şartı haline getirildi.
NASIL BİR SÜREÇ İZLENECEK?
Bu uyuşmazlıklarda 1 Eylül’den itibaren taraflar dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. Zorunlu hale getirilen ve 1 Eylül’de uygulanmasına başlanacak arabuluculukla yılda yaklaşık 80 bin kira uyuşmazlığının, mahkemelere gitmeden en fazla bir ayda çözüme kavuşturulması bekleniyor.
Müracaatlar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz yapılacak.
Konutta fahiş fiyata önlem ne olmalı?
Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan fahiş fiyatın son örneği konutta görüldü. Devlet konutta fiyat ve rayiç bedel farkına müdahale edileceğinin sinyalini verdi. Peki, konutta fahiş fiyata karşı önlem ne olmalı? Ev fiyatında kontrol mekanizması nasıl işletilmeli? ABD’de de konut fiyatları arttı. Bu artışlara karşı ne önlem alındı ve rayiç fiyat nasıl belirleniyor?
Belediyedeki rayiç değerlerle piyasadaki rayiç değerler arasında Türkiye’de çok ciddi uçurumlar var. Bizim kira sorunlarının çözülmesi için biz belediyedeki rayiç değerlerin yüzde 6’sının bir yıllık kira bedeli olarak değerlendirilmesi şeklinde de bir önerimiz olmuştu. Kiralar için bir sınırlandırılma getirilmeli. Haksız fiyat artışı yapanlarla ilgili olarak da gerekirse hapis cezalarına varan uygulamalar yapılmalı. Fırsatçılığı önlemek için bu konut ve kira fiyatlarının stabil hale gelmesi gerekli.
Tapuda kayıtlı gayrimenkullere
dikkat!
Son dönemde artan bir dolandırıcılık yöntemi. Dolandırıcılar düzenledikleri sahte evrakla kişilerin ev ve arsalarını kendi üzerlerine devrediyor. Ancak alacağınız birkaç basit yöntem ile tüm bunların önüne geçmek mümkün. Bunun yolu ise e-devlet sisteminden geçiyor. Eğer e-devlette kayıtlı cep telefonunuz yoksa eğer yoksa dolandırıcılar sizin ruhunuz bile duymadan tapunuzu ele geçirmiş olabilecekler e-devlet şifresi ile anasayfayı açıyoruz. Arama butonuna tapu telefon yazıyoruz. Hemen sağ üst köşede telefon numarası kaydet var. Cep telefonu numaranız Türkiye burada kendi şahsi cep telefonunuzu girmeniz gerekiyor. Sonrasında ise “doğrulama kodu gönder" butonuna basıldığında işlem tamamlanıyor. Kullanıcılar, taşınmazları hakkında herhangi bir işlem yapıldığı anda uyarılıyor. Dolandırıcıların önünü tamamen kesmiş oluyorsunuz.
Arsa ve tarla satışında rekor
Artan konut fiyatları, yatırımcıları alternatiflere yönlendirdi. Arsa, tarla, ofis ve dükkânlardan oluşan ‘konut dışı gayrimenkul’ satışlarında ekim ayında rekor kırıldı. Geçen ay 153 bin 587 adet konut dışı gayrimenkul satılırken, konut satışı 102 bin 606’da kaldı. Uzmanlara bunun nedeni hakkında, “Enflasyona karşı arsa, arazi ve diğer emtiaların yükseldiğini görenler, arsa ve araziye daha çok yöneldiler. Bu hikâye emsallerinin yükseldiği görülmesi ile daha da arttı”
Emlak sitelerinde dolandırıcı oyunu
Birbirinden lüks evleri tanınmış internet emlak sitelerinde ilana çıkarıp, ev hayali kuranları hedef alıyorlar. Pek çok kişi bu tuzağa aldanıyor. İlanı görenler hemen emlakçı olduğunu düşündüğü kişi ile iletişime geçiyor.
kuzguncukemlak2@gmail.com