Bugun...


ÖZCAN BAKIRCI

facebook-paylas
ÇOCUKLARIN SESSİZ ÇIĞLIĞI: AKRAN ZORBALIĞI
Tarih: 08-06-2025 14:08:00 Güncelleme: 08-06-2025 14:08:00


Okul ko­ri­dor­la­rın­da ürkek, ses­siz­ce yü­rü­yen ço­cuk­lar... Ar­ka­la­rın­dan gelen kah­ka­ha­lar, fı­sıl­daş­ma­lar ve alay­cı ba­kış­lar. Belki bi­ri­siy­le çan­ta­sı­nın fer­mu­arı açık kaldı diye dalga ge­çi­li­yor, bir di­ğe­ri ile ki­lo­su yü­zün­den alay edi­li­yor ya da ko­nuş­ma tarzı he­def­te. Belki de sa­de­ce "fark­lı" ol­du­ğu için...
 
Bun­lar sı­ra­dan sah­ne­ler gibi gö­rün­se de, her gün bin­ler­ce okul­da ya da sos­yal or­tam­da ya­şa­nı­yor ve çocuk ruh­lar­da derin ya­ra­lar açı­yor. Adı akran zor­ba­lı­ğı.
 
Akran zor­ba­lı­ğı, ço­cuk­la­rın ve genç­le­rin en sa­vun­ma­sız ol­du­ğu dö­nem­ler­de ya­şa­dı­ğı, gö­rün­mez ama derin izler bı­ra­kan bir şid­det bi­çi­mi. Kimi zaman bir itme, kimi zaman bir lakap, kimi zaman sos­yal med­ya­da atı­lan küçük dü­şü­rü­cü bir me­saj­la baş­lı­yor. Ve ne yazık ki, çoğu zaman ye­tiş­kin­le­rin gö­zün­den ka­çı­yor.
Top­lum ola­rak çoğu zaman “Ço­cuk­lar ara­sın­da olur öyle şey­ler” di­ye­rek ge­çiş­tir­di­ği­miz bu durum, as­lın­da çok daha cid­di­ye alın­ma­sı ge­re­ken bir sorun. Zira bu tür zor­ba­lık­lar, mağ­dur­la­rın öz­gü­ve­ni­ni yerle bir edi­yor, sos­yal iliş­ki­le­ri­ni ze­de­li­yor ve hatta bazı du­rum­lar­da dep­res­yon, ank­si­ye­te ve in­ti­har gibi ciddi so­nuç­la­ra yol açı­yor.
 
Akran zor­ba­lı­ğı, yal­nız­ca bir okul prob­le­mi değil; çocuk hak­la­rı­nın, psi­ko­lo­ji­nin, sağ­lı­ğın ve hatta ada­let sis­te­mi­mi­zin test edil­di­ği derin bir top­lum­sal me­se­le­dir. Oysa bugün Tür­ki­ye'de bu ko­nu­da doğ­ru­dan uy­gu­la­na­bi­lir, özel bir yasa dahi bu­lun­mu­yor.
 
Hu­ku­ken Ne­re­de Du­ru­yo­ruz?
Türk Ceza Ka­nu­nu, ço­cuk­lar ara­sın­da­ki zor­ba­lı­ğın bazı yön­le­ri­ne temas edi­yor: ha­ka­ret, teh­dit, kas­ten ya­ra­la­ma, bi­li­şim yo­luy­la iş­le­nen suç­lar... Ancak bun­lar ge­nel­lik­le ye­tiş­kin dav­ra­nış­la­rı için tya­pıl­mış dü­zen­le­me­ler. Zor­ba­lı­ğın fa­il­le­ri çocuk ol­du­ğun­da sis­tem du­rak­sı­yor. Ço­cuk­la­rın hem fail hem de mağ­dur ola­rak yer al­dı­ğı bu kar­ma­şık iliş­ki­ler yu­ma­ğın­da, ceza sis­tem tek ba­şı­na ye­ter­li ol­mu­yor. Daha önem­li­si, cay­dı­rı­cı da ola­mı­yor.
 
Ço­cu­ğun Yü­kü­nü Dev­let Ha­fif­let­me­li
Ana­ya­sa’nın 41. mad­de­si, dev­le­tin ço­cuk­la­rı her türlü is­tis­mar­dan ko­ru­ma gö­re­vi­ni açık­ça ta­nım­lar. Ancak bu yü­küm­lü­lük, yal­nız­ca fi­zik­sel şid­de­ti değil, psi­ko­lo­jik şid­de­ti de kap­sar. Di­ji­tal mec­ra­lar­da ya­pı­lan alay­lar, küçük dü­şür­me­ler, grup dı­şı­na it­me­ler... Bun­la­rın tümü ço­cu­ğun ge­li­şim hak­kı­na yö­nel­miş teh­dit­ler­dir.
Bugün ço­cuk­lar yal­nız­ca okul ko­ri­dor­la­rın­da değil, What­sApp grup­la­rın­da ve sos­yal medya uy­gu­la­ma­la­rın­da zor­ba­lı­ğa uğ­ru­yor. Bu di­ji­tal şid­det, okul du­var­la­rı­nı aşı­yor; ço­cuk­la­rı ev­le­rin­de bile hu­zur­suz bı­ra­kı­yor. Peki hukuk bu­ra­da nasıl bir po­zis­yon alı­yor? Ma­ale­sef ol­duk­ça re­ak­tif ve ye­ter­siz.
 
Ne Ya­pıl­ma­lı?
“Akran Zor­ba­lı­ğıy­la Mü­ca­de­le Ya­sa­sı” adı al­tın­da, ço­cuk­la­rı hem fail hem mağ­dur ola­rak ko­ru­ya­bi­lecek bir hu­ku­ki zemin oluş­tu­rul­ma­lı. Bu yasa;
- Akran zor­ba­lı­ğı­nı ta­nım­la­ma­lı,
- Okul­lar­da zor­ba­lık ihbar sis­tem­le­ri kur­ma­lı,
- Reh­ber­lik hiz­met­le­ri­ni güç­len­dir­me­li,
- Di­ji­tal zor­ba­lı­ğa karşı Milli Eği­tim Ba­kan­lı­ğı ve Bilgi Tek­no­lo­ji­le­ri Ve İle­ti­şim Ku­ru­mu iş bir­li­ği sağ­lan­ma­lı,
- Çocuk fa­il­le­re yö­ne­lik re­ha­bi­li­te edici yön­tem­ler ge­liş­ti­ril­me­li,
- Aile­le­re ve öğ­ret­men­le­re eği­tim des­te­ği sun­ma­lı.
 
 
Unut­ma­ya­lım, zor­ba­lık­la mü­ca­de­le sa­de­ce “ce­za­lan­dır­ma” ile değil, “ön­le­me ve iyi­leş­tir­me” ile müm­kün­dür. Bu da ancak özel bir yasa ile ku­rum­sal­la­şa­bi­lir.
 
Bugün bir ço­cu­ğun zor­ba­lık kar­şı­sın­da yal­nız kal­dı­ğı her an, as­lın­da bizim top­lum­sal söz­leş­me­mi­zin ze­de­len­di­ği andır. Ses­siz kal­mak, onay­la­mak­tır. Gör­mez­den gel­mek, suça ortak ol­mak­tır.


Bu yazı 43 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
GAZETEMİZ

nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI