Bugun...


ELİF UZUN

facebook-paylas
METAMORFOZ
Tarih: 29-09-2024 21:43:00 Güncelleme: 29-09-2024 22:00:00


İmoga Sanat Ga­le­ri­si 19 Eylül 2024 – 12 Ekim 2024 ta­rih­le­ri ara­sın­da Min­ya­tür Sa­nat­çı­sı Taner Ala­kuş’un eser­le­ri­ni tüm sanat se­ver­ler­le bu­luş­tu­ru­yor.

 


Ge­le­nek­sel sa­nat­lar, Türk İslam Sa­nat­lar’ı adı al­tın­da belli di­sip­lin­le­re tabi, öğ­re­nil­miş kural ve ge­le­nek­le­rin de­va­mı ni­te­li­ğin­de zaman zaman us­ta­lar­dan ica­zet ya da el ala­rak de­vam­lı­lı­ğı­nı sağ­la­mış­tır. De­ği­şi­me hep me­sa­fe­li bir alan ola­rak mev­cu­di­ye­ti­ni sür­dür­müş­tür. Bu ne­den­le hep niş bir alan­da kal­mış, çağ­daş­lar kadar ül­ke­miz­de yer edi­ne­me­miş hatta ga­le­ri­ler pek ilgi gös­ter­me­miş­ler­dir. Son yıl­la­ra kadar henüz bu­lu­na­ma­mış bir cev­her mi­sa­li var­lı­ğı­nı sür­dür­müş­tür.

 

Bugün bu cev­he­ri fark etmiş, sa­nat­sal ye­ti­si­ni bu alana yön­len­dir­miş ve müt­hiş eser­ler or­ta­ya çı­kar­mış sa­nat­çı­la­rı­mız var. Bu­gü­ne kadar ba­tı­nın da­yat­tı­ğı sanat an­la­yı­şın­dan sıy­rıl­mış yap­tı­ğı eser­ler­le kol­lek­si­yo­ner­le­rin, ga­le­ri­le­rin dik­kat­le­ri­ni üs­tü­ne çeken, alı­şıl­mış ka­lıp­la­rı kıran ve çağ­daş­la­rıy­la aynı düz­lem­de sa­na­tı­nı in­san­lar­la öz­gür­ce bu­luş­tu­ran büyük us­ta­lar var.

 

Ge­le­nek­sel ile mo­der­nin har­man­lan­dı­ğı bu ser­gi­de, sa­nat­çı­nın kendi ka­bu­ğu­nu kı­ra­rak ye­ni­den do­ğu­şu­na ta­nık­lık edi­yo­ruz. Bu süreç hem bi­rey­sel hem de sa­nat­sal bir dev­rim ni­te­li­ğin­de olup, sa­na­tın sı­nır­la­rı­nı zor­la­yan bir baş­kal­dı­rı­yı tem­sil edi­yor. Sa­nat­çı­nın ge­le­nek­sel form­la­ra mey­dan oku­ma­sı, ken­di­ni ifade etme ara­yı­şı ve bu ara­yı­şın bir so­nu­cu ola­rak or­ta­ya çıkan özgün dil, iz­le­yi­ci­ye alı­şıl­mı­şın dı­şın­da bir bakış açısı sun­ma­yı amaç­lı­yor. Bu sergi, bir sa­nat­çı­nın ka­bu­ğu­nu kırma ve ken­di­ni ye­ni­den ya­rat­ma hi­ka­ye­si­ni göz­ler önüne se­ri­yor. Min­ya­tür Sa­na­tı’nı icra eden biri ola­rak bu sergi beni de faz­la­sıy­la he­ye­can­lan­dır­dı. Yüz­yıl­lar­dır sü­re­ge­len ve bize ait olan bir sa­na­tın bu­gü­ne ak­ta­rıl­dı­ğı­na, çağı ya­ka­la­dı­ğı­na hatta çağın öte­si­ne geç­miş ol­du­ğu­na bu ser­giy­le ta­nık­lık edi­yo­ruz.

 

Bu ve­si­ley­le Usta sa­nat­çı Taner Ala­kuş, sergi ön­ce­si bi­zim­le rö­por­taj yap­ma­yı kabul etti. Ken­di­siy­le Kuz­gun­cuk’ta bir araya gel­dik ve ke­yif­li bir soh­bet ger­çek­leş­tir­dik.

 

 

Ön­ce­lik­le ser­gi­ni­ze neden ‘Me­ta­mor­foz’ adını ver­di­niz?
Dö­nü­şüm, de­ği­şim çok önem­li. O ne­den­le hep yeni şey­ler de­ne­mek, ye­ni­den üret­me çabam her eser­de baş­ka­la­şa­rak ev­ril­mem ser­gi­nin is­min­de etken oldu.

 

Siz ken­di­ni­zi nasıl ta­nım­lı­yor­su­nuz?
Sanat eği­ti­mi aldım, aka­de­mi me­zu­nu­yum. Ge­le­nek­sel sa­na­tın hi­ye­rar­şik di­sip­li­ni­ni iç­leş­tir­dim. Ancak sa­na­tın öz­gür­leş­ti­ri­ci ru­hu­na olan inan­cım, bu katı ya­pı­ya karşı
dur­ma­ma neden oldu. Sü­rek­li bir ara­yış için­de olmam ve kendi sı­nır­la­rı­mı zor­la­ya­rak ka­bu­ğu­mu kır­mak sanat yol­cu­lu­ğum­da­ki en büyük pren­sip­le­rim­den biri ha­li­ne geldi.

 

Bu ser­gi­de neyi amaç­la­dı­nız, bu ser­gi­yi diğer ser­gi­ler­den fark­lı kılan nedir?
Bu sergi ge­le­nek­sel kök­ler­den bes­le­nen bir sa­nat­çı­nın ken­di­ni keş­fet­me ve dö­nü­şüm sü­re­ci­ni yan­sı­tı­yor. Her bir eser, sa­nat­çı­nın içsel ça­tış­ma­la­rı ve öz­gür­lü­ğe olan tut­ku­suy­la şe­kil­le­nen bir yol­cu­lu­ğun iz­le­ri­ni ta­şı­yor.

 

Bu ser­gi­de çok fark­lı ma­ter­yal­ler kul­lan­mış­sı­nız. Bunun ne­de­ni­ni açık­la­ya­bi­lir mi­si­niz?
Min­ya­tür Sa­na­tı ile il­gi­li çok ha­yal­le­rim var. Kendi yol­cu­lu­ğum­da ger­çek­leş­tir­mek is­te­di­ğim çok proje var. Bu sergi de bun­lar­dan bi­riy­di. Çini, ahşap, kâğıt, taş gibi or­ga­nik ma­ter­yal­le­ri tuval ola­rak kul­lan­dım. Bu mal­ze­me­ler ile özel­lik­le hem­hal olmak ve bunu de­ne­yim­le­mek is­te­dim.

 

Siz ken­di­ni­zi Min­ya­tür Sa­na­tı’nda ge­le­nek­sel­ci mi yoksa çağ­daş mı gö­rü­yor­su­nuz?
Ben ge­le­nek­le­rim­den bes­le­nen ama ge­le­nek­sel kök­le­ri­mi kı­ra­rak çağ­daş­laş­tı­ğı­mı dü­şü­nü­yo­rum. Bu sergi ge­le­nek­sel ile mo­dern­li­ğin har­man­lan­dı­ğı bir sergi.

 

 

Bu söy­le­dik­le­ri­niz­den, alı­şı­la­gel­miş bir kül­tü­rü de­ğiş­tir­me­niz ya da dö­nüş­tür­me­niz sizin me­ta­mor­foz san­cı­sı çek­ti­ği­ni­zi akla ge­ti­ri­yor. Siz ne der­si­niz bu ko­nu­da?
Evet hak­lı­sı­nız. Ben ce­sa­ret­le yol alı­yo­rum ve çok ça­lı­şı­yo­rum. Benim sa­na­tı­mı fark­lı kılan şey özgün olmam ve bu sa­nat­ta yeni şey­ler or­ta­ya koy­mam.

 

Ser­gi­ni­zi gez­di­ğim­de çok et­ki­len­dim. De­di­ği­niz gibi çok fark­lı eser­ler gör­dük. Mü­cev­her üzeri min­ya­tü­rü gör­mek çok hoştu. Bu tür alı­şıl­ma­dık eser­le­rin de­va­mı­nı gö­recek miyiz siz­den?
Benim için de fark­lı bir de­ne­yim oldu ve or­ta­ya çok iyi bir iş çıktı. İlgi de bek­le­di­ği­min üs­tün­dey­di. Ya­pa­cak­la­rım için ömrüm yeter mi bil­mi­yo­rum. O ne­den­le çok ça­lış­ma­yı önem­si­yo­rum.

 

Ta­rih­te ki büyük min­ya­tür us­ta­la­rı bu­gü­nün min­ya­tür sa­na­tı­nı görse tep­ki­le­ri ne olur­du sizce?
Levni’de bugün ya­şı­yor ol­say­dı emi­nim benim yap­tı­ğı­mı ya­par­dı.

 

Ça­lış­ma­la­rı­nız in­sa­nı kör ede­bi­lecek kadar de­tay­lı ve ince. Bu sa­nat­ta tek­no­lo­ji­yi kul­lan­ma­yı uygun gö­rü­yor mu­su­nuz?
Evet, çağa uygun dav­ran­ma­nın ge­rek­li­li­ği­ne ina­nı­yo­rum ve des­tek­li­yo­rum.

 

Gü­nü­müz­de Min­ya­tür Sa­na­tı’nın ül­ke­miz­de ve batı da bi­li­nir­li­ği nedir? Ger­çek de­ğe­ri­ni bu­la­bil­di mi sizce?
Çağ­daş sa­nat­la­ra göre ge­ri­de­yiz. Ga­le­ri­ler­de son za­ma­na kadar yer ve­ril­mi­yor­du. Sanat fu­ar­la­rın­da yer bu­la­mı­yor­duk. Do­la­yı­sıy­la sanat se­ver­ler­le bu­luş­ma­sı uzun ve me­şak­kat­li bir sü­reç­ti.

 

Şu an çağ­daş bir sanat ga­le­ri­si bu ser­gi­ni­ze ev sa­hip­li­ği ya­pı­yor. Bir şey­ler de­ği­şi­yor di­ye­bi­lir miyiz?
Evet, ben bu sa­na­tın mih­man­da­rı gi­bi­yim. Bu sa­na­tın gö­rü­nür­lü­ğü ve bi­li­nir­li­ği­ni büyük öl­çü­de üst­len­miş du­rum­da­yım. Çok fazla öğ­ren­cim var ve bu sa­na­tın yıl­dı­zı par­la­ma­ya devam edi­yor.

 

 

Ça­lış­ma­la­rı­nız­da iş­le­di­ği­niz baş­lı­ca ko­nu­lar ne­ler­dir?
İstan­bul benim için başlı ba­şı­na bir ilham kay­na­ğı, figür ça­lış­ma­yı da se­vi­yo­rum.


Ger­çek­ten müt­hiş bir ser­giy­le sanat se­ver­ler ile bu­luş­tu­nuz. Bu ser­gi­den bek­len­ti­niz nedir?
Bazı önem­li mar­ka­la­ra ta­sa­rım yapma fır­sa­tım oldu. Mü­cev­her de bun­lar­dan bi­riy­di. Bu ser­giy­le de daha geniş kit­le­le­re ulaş­ma fır­sa­tı doğdu. Yeni sürp­riz­ler ve pro­je­ler ya­kın­da.

 

 

Son ola­rak sanat se­ver­ler size ne­re­den ula­şa­bi­lir? Me­rak­la yeni ser­gi­le­ri­ni­zi takip ede­ce­ğiz.
Ka­ri­ye de atöl­ye ça­lış­ma­la­rım devam edi­yor. Sergi du­yu­ru­la­rım sayfa üze­rin­den ya­pı­lı­yor. Sos­yal med­ya­da atöl­ye say­fam aktif di­le­yen­ler bana ula­şa­bi­lir.

 

Taner Ala­kuş ile soh­be­ti­mi­zi bu­ra­da son­lan­dır­dık ve güzel bir ser­gi­ye ta­nık­lık ettik. Ken­di­si­ne çok te­şek­kür edi­yo­ruz. Yeni ser­gi­ler­de gö­rüş­mek di­le­ğiy­le.


#min­ya­tür
#ta­ne­ra­la­ku­sart­gal­lery
#imo­ga­arts­pa­ce



Bu yazı 287 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
GAZETEMİZ

nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI