Bugun...


ELİF UZUN

facebook-paylas
KİM KORKAR ÇAĞDAŞ SANATTAN?
Tarih: 19-02-2025 13:01:00 Güncelleme: 19-02-2025 13:01:00


Çağ­daş sa­na­tı an­la­mak neden bu kadar zor? Kla­sik mo­dern sanat hak­kın­da genel bilgi sa­hi­bi olmak nis­pe­ten ko­lay­dı. Es­ki­den sa­de­ce üç büyük sanat türü vardı.
 
Resim, hey­kel ve mi­ma­ri. Oysa şimdi öyle mi? Bir­çok mal­ze­me, tek­nik, üslup iç içe geç­miş du­rum­da. Gün­lük mal­ze­me­ler, be­de­nin dev­re­ye so­kul­ma­sı, fo­toğ­raf ve vi­de­ola­rın kul­la­nıl­ma­sı kafa ka­rı­şık­lı­ğı­nı ar­tı­rı­yor.
 
Es­ki­den aris­tok­rat­la­rın, elit­le­rin te­ke­lin­de olan sanat şimdi ma­hal­le ara­la­rın­da, ga­ze­te­ler­de, ha­ya­tı­mı­zın her ala­nın­da . Şu anda dün­ya­da her yıl yüz­ler­ce sanat fuarı ger­çek­leş­ti­ri­li­yor. Yer­yü­zün­de yüz bin­ler­ce insan resim ya­pı­yor, çi­zi­yor, fo­toğ­raf ve film çe­ki­yor, hey­kel ya­pı­yor. Dün­ya­nın, ken­di­ni ifade etmek için çır­pı­nan ya­ra­tı­cı in­san­lar­la dolup taş­tı­ğı­na ina­na­sı ge­li­yor in­sa­nın.
 
Açık­ça­sı biraz ça­bay­la çağ­daş sa­na­tın bu ya­ban­cı dün­ya­sı­na gir­me­miz müm­kün. Ya da ipin ucunu ka­çı­ran­lar sırf bu yüz­den geç­miş yüz­yıl­la­rın sa­na­tıy­la il­gi­le­ni­yor ve o alan­dan çı­ka­mı­yor. As­lın­da çok da hak­sız sa­yıl­maz­lar. Gör­dü­ğü­müz şeyi an­lam­lan­dı­ra­mı­yor­sak ona inan­ma­mız o de­re­ce güç­le­şi­yor. So­yut­la­ma ya­pı­lan bir tab­lo­nun önün­de huşu için­de tab­lo­yu iz­le­mek bir­ço­ğu­muz için halen gü­lünç ge­le­bi­lir açık­ça­sı.
 
Gü­nü­müz­de mo­dern sanat artık bam­baş­ka bir yol çiz­miş ve çok fazla di­sip­li­ni içine al­mış­tır. 1945’ten sonra pek çok sa­nat­çı somut tas­vir­den uzak­laş­mış­tı.
 
Ön­cü­le­ri Rus avan­gard res­sam Ma­le­viç’ti. Ma­le­viç’in en ünlü tab­lo­su Beyaz Zemin Üze­ri­ne Siyah Kare’ydi. He­def­le­ri saf sanat ese­riy­di. Suret yok, içe­rik yok, simge yok, res­min dı­şın­da­ki dün­yay­la iliş­ki yok. Re­sim­le­ri, üre­til­miş bir nesne ola­rak maddi bir sü­reç­ti ve sa­de­ce ken­di­ni tem­sil edi­yor­du. Pen­ce­re ya da ayna iş­le­vi gör­me­yi red­de­den ese­rin yü­ze­yi ken­di­ni dış dün­ya­ya ka­pat­mış­tı.
 
Kav­ram­sal sa­na­ta bak­tı­ğı­mız­da ta­ma­men ka­fa­ya ağır­lık veren bir sanat ol­du­ğu­nu gö­rü­yo­ruz. Kav­ram­sal sa­nat­çı­lar için ar­ka­la­rın­da elle tu­tu­lur bir şey­ler bı­rak­mak bile artık ge­rek­siz hale gel­miş­tir. On­la­ra göre fik­rin ken­di­si sanat ese­riy­di zaten.
 
Bu­ra­da Andy War­hol’ün et­ki­sin­den de bah­set­me­li­yiz. War­hol gün­de­lik kul­la­nım mal­ze­me­le­ri­ni sis­te­ma­tik bir bi­çim­de sa­na­ta sok­muş, 1964’te sanat dün­ya­sı­nın özim­ge­si­ni de­rin­den sars­mış­tı (sanat ka­ri­ye­rin­den önce ta­nın­mış bir rek­lam­cıy­dı). Bril­lo Box’ı sanat eseri diye ser­gi­le­di­ğin­de (sa­nat­çı­nın sanat eseri diye ser­gi­le­di­ği ku­tu­nun ay­nı­sı mar­ket­te de du­ru­yor­du) ciddi bir san­sas­yon ya­rat­mış­tı. Biz bu du­rum­da sanat eseri ay­rı­mı­nı hangi nok­ta­da çi­ze­ce­ğiz? Aynı ku­tu­yu mar­ket­te gör­dü­ğü­müz­de sabun ku­tu­su mü­ze­de gör­dü­ğü­müz­de sanat eseri ola­rak mı al­gı­la­ma­lı­yız?
 
Çağ­daş sa­na­tı an­la­ma­lı mıyız? Açık­ça­sı an­la­mak zo­run­da de­ği­liz. An­lı­yor­muş gibi yap­mak zo­run­da da de­ği­liz. Ço­ğu­mu­zun ab­sürt ola­rak ni­te­len­dir­di­ği bir çok per­for­man­sı ya da ens­ta­las­yon fik­ri­ni al­kış­la­mak zo­run­da de­ği­liz. ‘’Sanat üre­ti­mi­nin sık or­ma­nın­da et­ra­fı­mı­zı gör­mek is­ti­yor­sak, ön­ce­lik­le eli­mi­ze sağ­lam bir balta ala­lım’’.
 
Yeni dün­ya­yı an­la­mak is­ti­yor­sak bu­gü­ne kadar bize gös­te­ril­miş somut şey­le­rin öte­si­ne geç­me­miz gerek. Sa­nı­rım Çağ­daş Sanat bizim bunu yap­ma­mı­za yar­dım­cı bir araç. Gör­me­nin öte­sin­de, zekâ ve dü­şün­ce­yi de be­ra­be­rin­de ge­tir­mek­te.

 

 

 



Bu yazı 355 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
GAZETEMİZ

nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI