Sevgili Okurlar, gün geçmiyor ki şiddetin yeni bir türü ile karşılaşmayalım. Dehşet verici ve bir o kadar da düşündürücü haber Eskişehir’den geldi. Oynadığı bilgisayar oyunun etkisinde kalan 18 yaşındaki bir saldırgan bıçak ve balta ile 5 kişiyi yaraladı. İşlenen saldırı, gözlerin bir kere daha gençlere ve onların oyun bağımlılığının karanlık yüzüne çevrilmesine sebep oldu.
Oynadığı “Call Of Duty” adlı savaş oyununun etkisi altına giren 18 yaşındaki A.K., balta ve bıçak ile Eskişehir’de bir çay bahçesinde oturan vatandaşlara saldırdı. Hücum yeleği ve kask giymiş, yüzü maskeli şüpheli, bölgedeki çay ocağında oturan 5 kişiyi bıçakla yaraladı. Tepebaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı bir polis memurunun olayı fark etmesi sonucunda saldırgan kısa bir kovalamaca neticesinde yakalandı. Yakalanan şüpheli gözaltına alındı. Olayda yaralanan 5 vatandaş ise kentteki hastanelere sevk edildi. Tedavi altına alınan yaralılardan 2’sinin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.
Akıllı telefon, tablet, PC ve oyun konsollarının kullanımının yaygınlaşması beraberinde yeni sorunları da ortaya çıkardı. Çok küçük yaşlardan başlamak üzere her yaş grubunun bağımlılık derecesinde oynadıkları dijital oyunların neden olduğu zararlar insanlığın ortak sorunlarından biri haline geldi.
Dünya genelinde 1 milyar dolarlık bir pazara dönüşen oyun sektörü, kullanıcılarına sunduğu sanal gerçeklik deneyimi ile adeta kendisine dijital köleler edindi. Sayıları her geçen gün artan şiddet içerikli oyun türlerine her yaş grubundan kişilerin kolay ulaşabilir olması polisiye ve hukuki tedbirlerin alınmasını gerekli kılıyor.
Oyun Bağımlıları Şiddete Duyarsızlaşıyor
Yakın bir tarihte Yeni Zelanda’da 50 ‘den fazla kişinin ölümüne neden olan cami saldırganının şiddet içeren oyunlar oynadığı ortaya çıkmıştı. Nitekim saldırgan, bilgisayar oyunu kurgusu şeklinde bir saldırı gerçekleştirmişti. Oyun bağımlılarının çoklu çevrim içi oyunlarda gerçeklikten koparak, kendisini ve etkileşimde bulunduğu kişileri sanal karakterler olarak algılaması ve bu arızalı durumu gerçek dünyaya taşıması sıklıkla görülen bir durum olmaya başladı.
Konunun uzmanları dijital oyunları çok uzun süre oynayan ve bu duruma bir bağımlılık geliştiren bireylerin oyunlarda oluşturdukları karakterlerle kendilerini çok fazla özdeşleştirdiklerini belirtiyor.
Öyle ki bu bireyler fiziksel olarak oyun karakterlerine benzemeye çalışmakta özellikle çocuklar oyundaki “avatarlarının” gücüne ve haklarına sahip olduklarına inanarak kendi fiziksel sınırlarını zorlamaktalar. Bu durum oyuncuların gerçeklik algılarını yitirerek kendilerine ve çevrelerine psikolojik ve fiziksel olarak zarar vermelerine neden oluyor. Oyunda yaptıkları şiddet içerikli davranışlardan sonra ödüllendirilen ve bundan haz alan bireyler gerçek dünyada aynı davranışları sergileyerek benzer hazları yaşayacaklarına inanıyor.
Bu durumun bir diğer nedeni ise dijital savaş oyunu oynayan bireylerin uzun süre şiddet içeren olaylara maruz kaldıkları ve oyunu tamamen karşı tarafa zarar verme-öldürme odaklı oynadıkları için gerçek hayatta karşılaştıkları şiddet olaylarına karşı duyarsızlaşmalarıdır. Savaş oyunlarında gördükleri sıra dışı ve kanlı ortamlar, bireyler için şiddeti sıradanlaştırmakta ve bireyleri bilinçaltında şiddeti görmezden gelmeye itmektedir.
Tehlike Çanları Çocuklar İçin Çalıyor!
Değerli Okurlar, dijital savaş oyunları çocuklar ve gençleri şiddete özendirerek, onları bu konuda cesaretlendirmektedir. Düşmanca duyguları körükleyen, şiddeti kabul edilebilir hatta ödüllendirilebilir kılan ve son olarak bireylerin gerçeklik algılarını neredeyse tamamen değiştiren dijital oyunların sonucu olarak yeni bir suç ve suçlu tipi doğuyor. Eskişehir’de yaşanan elim hadise kesinlikle münferit bir olay değildir. Aksine yaklaşmakta olan bir şiddet sarmalının habercisidir.