Değerli Okurlar, ülkemizin gün gittikçe büyüyen ev sahibi-kiracı problemine kamu kurumları da dâhil oldu. Şöyle ki;
Üsküdar/Kuzguncuk Mahallesi’nde Darülacezeye ait konutta halen 4.000-TL aylık bedelle kiracı olarak ikamet eden bir okurumuzun başına gelenler kamu kurumlarının kanun koyucunun ihdas ettiği kanun ve düzenlemelerden bihaber olduğunu gösterir nitelikte.
T.C Aile Ve Sosyal hizmetler Bakanlığı Darülaceze Başkanlığı Emlak Şube Müdürlüğü tarafından Kuzguncuk Mahallesi sakinlerinden Ö. Ç.’ye gönderilen 04.04.2024 tarihli bildirimde;
“…Darülaceze Başkanlığı Kira tespit Komisyonu tarafından yapılan kira tespit değerlendirme sonucunda yeni sözleşme dönemi kira aylık bedeli 22.000-TL olarak tespit edilmiş olup yeni kira bedelini sözleşme tarihi itibariyle ilk beş (5) iş günü mesai bitimine kadar Kurumumuzun aşağıda belirtilen banka hesap hesaplarına ödemeniz gerekmektedir.
…
Yukarıda belirtilen süre içerisinde Kurumumuza başvurmamanız ve taşınmazı tahliye etmemeniz hainde kira sözleşmesi yenilenmeyecek olup 01.05.2024 tarihi itibariyle işgalci durumuna düşeceğinizden 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75. Maddesi kapsamında Mülki İdare Amirliğince tahliye edileceğinizin ve yasal yollarla yapılacak tahliye masraflarının tarafınıza yükleneceğinin bilinmesini bilginize rica ederim…”
Darülaceze’nin Kanundan Haberi Yok mu?
Sevgili Okurlar, bilindiği üzere ev sahipleri tarafından yapılan fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi için, 2022 yılında önlem amaçlı olarak düzenlemeye gidilmiş ve 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira zammı sınırlaması getirilmişti. Belirlenen süre daha sonra 2024 yılı Temmuz ayına kadar uzatıldı.
Darülaceze Kamu Kurumudur.
Darülaceze, 1895 yılında Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit döneminde tamamen insani yardım amacıyla kurulmuştur. Yaklaşık 129 yıllık bir geçmişe sahip Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan kurum, mülhak bütçe ile yönetilmektedir. Darülaceze Başkanlığı, özel bütçe ve tüzel kişiliğe sahip bir kamu kurumdur. Genel Bütçe ’den pay ayrılmamakta olup; hayırsever vatandaşların bağışları, Darülaceze’ye ait gayrimenkullerin kira gelirleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerin tahsil ettikleri Eğlence Vergisi Geliri’nin %10’u ve diğer gelirlerden oluşmaktadır.
Fahiş Kira Artışı Darülacezenin Misyonu İle Çelişmektedir.
Darülacezenin internet sitesine girdiğimizde kuruluş amacının;
Din, dil ya da ırk fark etmeksizin bakıma muhtaç olan yaşlı ya da engelli insanlara yardım etmek, kalacak yeri olmayan sokakta kalmış insanlara yer temini sağlamak olan kamu kurumu olduğu açıkça ifade edilmiştir.
Bir kamu kurumu olan Darülacezenin dahi yaşlı ve bakıma muhtaç bir vatandaşı sırf fahiş kira artışını (% 550 kira artışı talep edilmiştir.) kabul etmedi diye sokağa atmaya kalktığı bir ülkede benim artık söyleyecek sözümün tükendiğini beyan ediyor ve yorumu siz değerli okurlara bırakıyorum.