Bugun...


TURHAN BAL

facebook-paylas
EKONOMİ Mİ BİLDİĞİN PATATES
Tarih: 06-03-2024 20:18:00 Güncelleme: 06-03-2024 20:18:00


Bi­lin­di­ği üzere yep­ye­ni uğ­raş­lar içine gir­miş bu­lu­nu­yo­ruz. Bu uğ­raş­la­ra gir­me­miz­de­ki der­di­miz şöh­ret olmak ve bu şöh­ret üze­rin­den para ka­zan­mak değil. Tek bir der­di­miz var, ça­lı­şa­nı, emek­li­si, iş­çi­si, me­mu­ru ağır eko­no­mik ko­şul­lar ve dön­me­yen çark­lar ne­de­ni ile inim inim in­ler­ken, du­ru­mun so­rum­lu­la­rı­nın kim­ler ol­du­ğu­nu sor­gu­la­ma­ya davet etmek.

 

Bu bağ­lam­da yap­tı­ğı­mız kısa vi­de­olar­la uyu­yan dev­le­ri uyan­dı­ra­ma­sak bile or­ta­lık­ta ne­le­rin dön­dü­ğü­nü kav­ra­ma­ya ça­lı­şan, alın­te­ri­ni ek­me­ğe dö­nüş­tür­me te­la­şın­da olan yur­dum in­sa­nı­nın bey­ni­ne şap­lak vu­ru­yo­ruz.

 

Bu vi­de­ola­rı­mı­zın bi­rin­de pa­ta­tes üze­rin­den ka­dın­la­rı­mı­za enf­las­yo­nun ne menem bir şey ol­du­ğu­nu, kıt ka­na­at oluş­tur­du­ğu mut­fak büt­çe­sin­de pi­şir­di­ği ye­me­ğe ek­le­di­ği her bir mal­ze­me­nin neden azal­dı­ğı­nı an­la­ma­sı­nı sağ­la­mı­şız­dır diye umut edi­yo­ruz.

 

Geçen yıl 3 Ki­lo­su 20 Türk Li­ra­sı diye ya­kın­dı­ğı­mız pa­ta­te­sin bu­gün­ler­de 1 Ki­lo­su 20 Türk Li­ra­sı ban­dın­da. Bu du­ru­mu nasıl yo­rum­la­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz mut­fak­ta yemek pi­şi­ren an­ne­mi­zin, ha­la­mı­zın, tey­ze­mi­zin, eşi­mi­zin, ab­la­mı­zın, ba­cı­mı­zın, bekar ev­le­rin­de ten­ce­re kay­na­tan kar­deş­le­ri­mi­zin; geçen yıl 20 Türk Li­ra­mı­zın alım gücü, yani de­ğe­ri pa­ta­tes ola­rak 3 Kilo, bugün aynı 20 Türk Li­ra­mı­zın alım gücü, yani de­ğe­ri sa­de­ce 1 Ki­lo­ya ge­ri­le­miş.

 

3 Kilo - 1 Kilo = 2 Kilo pa­ta­tes, ten­ce­re­le­re gir­me­den pa­ta­tes olmuş. Rah­met­li Müs­lüm Gür­ses’in de­di­ği gibi bil­mem an­la­ta­bil­dim mi?

İşte bu ara­da­ki ten­ce­re­ye gir­me­den pa­ta­tes olan pa­ta­te­sin adı enf­las­yon!

Her kurum ve ki­şi­nin ken­di­ne

 


göre ra­kam­sal de­ğer­ler yük­le­di­ği ca­na­var de­di­ği­miz her aile­nin mut­fa­ğın­da­ki his­se­di­len ha­ra­re­ti ise %300'lere da­yan­mış­tır.

Bu arada bu enf­las­yon de­ni­len me­re­tin işçi, memur, emek­li­ye ya­pı­la­cak ücret ve maaş zammı dö­nem­le­rin­de ola­ğa­nın dı­şın­da ge­ri­le­me yapma, düşme gibi en­te­ra­san huyu da var­dır. Bak yine ak­lı­ma bir şarkı geldi. Sa­nı­rım Te­oman söy­lü­yor­du: “Ne ya­pa­yım ta­bi­atım böyle..”
Sütçü Hacı Ahmet süte su ka­tın­ca ne di­yor­duk: Ya­ta­cak yeri yok! İyi de önce yarım yağlı diye şim­di­ler­de çey­rek yağlı di­ye­rek fi­ya­tı sabit tut­ma­ya ça­lı­şır­lar­ken bize süt ye­ri­ne su içi­ren­le­re büyük süt ta­cir­le­ri­ne ne de­me­miz ge­re­ki­yor. Öyle hemen ağ­zı­nı­zı bozup, yü­zü­nü­zü ek­şit­me­yin. Mes­lek­ta­şım Mahfi Eğil­mez söy­le­di: Ürü­nün içe­ri­ği ve ni­te­li­ğiy­le oy­na­yıp fi­ya­tı enf­las­yon kar­şı­sın­da ko­ru­ma­ya skimpf­las­yon yani bu durum seni öl­dür­mez, pek sağ­lık­lı da ya­şat­maz. Ha bir de şöyle bir durum var: Daha önce al­dı­ğın bis­kü­vi­nin pa­ke­tin­den 10 adet bis­kü­vi çı­kı­yor­du ya artık o öyle değil şim­di­lik 8 adet çı­kı­yor. Hep al­dı­ğın ve aynı ra­ka­mı öde­di­ğin beyaz pey­nir var ya şu 600 Gram olan o da artık 400 Gram. Üzül­me üzül­me fi­ya­tı yine aynı. Biraz az yi­ye­cek­sin olsun fi­ya­tı art­ma­mış ya di­yor­sun. Ya­nı­lı­yor­sun! Çak­tır­ma­dan %30 ila % 50 ar­tı­şı yer­leş­ti­ri­yor­lar. Bir fark­la: Bu film­de ürün yer­leş­tir­me değil, zam yer­leş­tir­me ya­pıl­mış­tır de­mi­yor­lar. Bu ne ya hu di­ye­cek­sin. Deme deme buna da şirin şirin shi­ringf­las­yon di­yor­lar. gerçi an­la­dın ne ol­du­ğu­nu yine de söy­le­yim ürü­nün içe­rik ve ni­te­li­ğiy­le de mik­tar, ağır­lık ve hacmi ile oy­nu­yor­lar hepsi bu!

 

Daha size vi­de­olar­la ve bu­ra­lar­dan daha neler neler an­la­ta­ca­ğım. Şim­di­lik bu kadar di­ye­lim.

 

Sevgi ve selam...



Bu yazı 361 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI