Bugun...


TURHAN BAL

facebook-paylas
Çok genciz
Tarih: 25-11-2023 23:42:00 Güncelleme: 25-11-2023 23:42:00


Yüz yıl, bir asır. Dile kolay. İnsan ömrü için uzun bir zaman dilimi. Dünya tarihi bakımından daha çok genciz. Ve bu gençliği çok iyi değerlendirmeliyiz.

Gençliğin enerjisi vardır. gençliğin cazibesi vardır. Ve en önemlisi gençliğin üreme ve üretme potansiyeli vardır. Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim 1923'den itibaren bu üreme ve üretme potansiyeli devreye alınmış ve hızlı nüfus artışı desteklenmiş, tarımsal ürünlerin üretimine hız verilmiş, bununla birlikte üretimde sanayileşmeye gidilmiş ve 1923 ve 1933 yılları arasındaki on yılda fabrikalar kurularak, üretime alınmıştır.

Yeni yetişen gençlerin bilmediği Sümerbank dokuma fabrikaları başta olmak üzere  on yıllık süreçte 40'a yakın fabrika üretimdedir. 1933-1939 yılları arasında bu sayı 100'ün üzerine çıkmıştır.

Kurtuluş Savaşı yıllarında fabrika eksikliğinden dolayı büyük zorluklar yaşanmıştır. Örneğin, Milli Mücadele hareketini yürütenlerin kontrolünde tek bir dokuma fabrikası bile olmadığı için askerin giydirilmesinde zorluklar yaşanmıştır. Ayrıca kiremit fabrikası da olmadığından ilk TBMM binasının çatısının kiremitleri zorluklar içinde tedarik edilmiştir.

Bütün bu sıkıntıları gören ve yaşayan Atatürk, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin "ecnebi fabrikalarına" muhtaç olmaması ve yerli sanayinin gelişmesi için yerli fabrikalar kurmaya büyük önem vermiştir.

Ne var ki; tarımda, madencilikte ve sanayide ilk on-onbeş yılda elde edilen tüm kazanımlarla, işletme, tesis ve fabrikalarla güçlenen Türkiye, emperyalist büyük güçleri rahatsız etti.

Günümüze gelindiğinde özelleştirmeler yolu ile devlete ait olan fabrikalar şahıs ve firmalara satılmış, devlet üretim ekonomisi modelinin dışına itildi.

Üretim ekonomisi terk edilince dışa bağımlı ithalat ekonomisi iğneden ipliğe tüm kalemlerde yerini aldı. 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu ve büyük devlet insanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün devletin “ecnebi fabrikalarına” muhtaç edilmemesi sözü cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında özümsenir ve ithalata dayalı tüketim ekonomisinden vazgeçilerek, ihracata yönelik üretim ekonomisine geçilir.

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı kutlu olsun.
Yaşasın cumhuriyet, sonsuza kadar...

Sevgi ve selam. 



Bu yazı 735 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI