Bugun...


TURHAN BAL

facebook-paylas
VUSLAT
Tarih: 16-06-2023 10:49:00 Güncelleme: 16-06-2023 10:53:00


Bir seçimi daha geride bıraktık. Adı üzerinde; seçim! Seçmenler tercihlerini kullandı ve mevcut yönetime, yeniden yönetme vekaletini verdi.

 

Tüm seçmenlerin yaklaşık %52’si mevcudu seçerken, %48’in beklediği bahar gelmedi. Bahar gelmedi fakat seçim öncesi yapılan 1 aylık bedava doğalgaz hamlesi, enflasyon verilerini değiştirmeye yetti. Enflasyon oranlarına göre belirlenen memur ve emeklilere Haziran ayında yapılması beklenen zam oranlarına nasıl etki edeceği merakla bekleniyor. Bu arada ay sonu Kurban Bayramı ve bayram ikramiyesinin de ne kadar artacağı merak edilen bir diğer durum.

 

Seçimlerin sonuçlanması ve yeni kabinenin şekillenmesinin ardından ekonomi piyasalarında sert rüzgarlar esmeye başladı. ABD Doları, Euro ve İngiliz Sterlini Türk Lirası karşılığında zirve yaptı. Altın fiyatları ise serbest piyasada ABD Dolarının artışına paralel olarak tüm zamanların en yüksek seviyelerine geldi.

 

Döviz kurlarının önlenemeyen yükselişi vatandaşın cebini de vurdu. İğneden ipliğe ithalata dayalı olan, hammadde, yarı mamül ve mamül ürünlerin dövize endeksli olması, piyasalarda zam yağmuruna davetiye çıkardı. Memur ve emekliler zamlı aylıklarını henüz ceplerine koymadan, zam furyasına yakalandılar. Emeklilerin zamlı bekledikleri bayram ikramiyeleri  üzerine kurdukları hayalleri ise hayal olarak kalacak gibi görünüyor.

 

Yeni oluşturulan kabinenin ekonomi politikaları, geçmişte olduğu gibi ısrarla ithalat ekonomisi yürütme kararlılığında devam ederse, zam sağnaklarının ardı arkası kesilmez. Memur, işçi, ücretli ve emekliye yapılan zammın hiçbir anlamı yok! Neden mi? Piyasalarda fiyat istikrarı ve paranın alım gücü; artırılmadığı ya da sabitlenemediği durumda, yapılacak zammın büyüklüğü enflasyonu tetiklemekten öteye gitmez.

 

Piyasalarda fiyat istikrarı ve paranın alım gücünü artırma ya da sabitlemenin biricik yolu ise en ivedi biçimde, her daim söylediğimiz üzere üretim ekonomisine ivedilikle gidilmesi, bu konuda vakit kaybetmeden seferberlik ilan edilmesidir.

 

Seçim bitti. Sonuçlar belli oldu. Kabine oluşturuldu. Kazanan Cumhur İttifakı ve bileşenleri oldu. Muhalefet ise Millet İttifakı’na kaldı.

 

Olsun… Ne var ki bu Yüce Milletin beklediği, refah, mutluluk ve her şeyden önemlisi her alanda adalet için vuslat başka bahara kalmasın!

 

Sevgi ve selam...

 

 



Bu yazı 1515 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI