Bugun...


TURHAN BAL

facebook-paylas
TOMBULLAŞMA
Tarih: 27-04-2023 18:03:00 Güncelleme: 27-04-2023 18:33:00


Hep söylüyoruz, yine söyleyelim. Pansuman tedbirlerle ve iyileştirmelerle toplumsal refahı  artırıp, güçlü bir ekonomi yaratamazsınız.

 

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçime sayılı günler kala emekli maaşlarında 5500 Türk Lirası olan taban maaşı, seyyanen yapılan 2000 Türk Lirası iyileştirme ile 7500 Türk Lirası’na çıkarmak, bayram ikramiyelerine 900 Türk Lirası iyileştirme ile 2000 Türk Lirası’na yükseltmek emeklilere yaşatılan bir illüzyondan ibarettir. Gidecek hükümetin ve gelecek hükümetin bu illüzyonlarla ekonomiyi güçlendirme gibi planları tamamen hayal mahsulüdür.

 

Bir kilo kuru soğanın 30 Türk Lirası olduğu, otuzluk karton yumurtanın 90 Türk Lirası olduğu bir piyasa ekonomisinde emekli ve ücretliye verilen ve lütuf olarak gösterilen rakamların hiçbir ehemmiyeti olmadığı çarşı-pazara çıkılınca gayet net görülmektedir. Görmeyenlerin ise gözüne gözlük elzemdir. Sokağa çıktığınızda gün geçtikçe tombullaşan bir nesil görüyoruz. Bu tombullaşmanın nedeni dengeli beslenme ile alakalı olmasa gerek. Gazetemiz yazarı Diyetisyen  Aleyna Erdem’e sorduk. Çocuklarda ve gençlerde görülen bu “tombullaşmanın” dengeli beslenme ile açıklanamayacağını, düşen alım gücü ile birlikte beslenmede ekmek, makarna ve pilav gibi karbonhidrat ve nişasta ağırlıklı beslenmeden kaynaklı olduğuna dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde ekonominin kötüye gitmesi durumunda çocuklarda ve gençlerde obezite kaçınılmaz olacaktır dedi.

 

Görüldüğü üzere geleceğimizi oluşturan çocuklarımızın sadece karnını doyurmak bile güç bir durum. Çocukların ve gençlerin karnını doyurmak ise hiç önemli değil. Önemli olan dengeli ve düzenli olarak besleyebilmek, güçlü ve sağlıklı bir gelecek için bu şart.

 

Bozuk ekonominin eko sistemi nasıl etkilediği göz önündeyken iktidarların hala pansuman tedbirlerle ekonomiyi düzlüğe çıkarma çabaları ise bu yurdun insanlarının emek, zaman ve parasını heba etmekten öteye gitmemektedir.

 

Ürün ve hizmetlerin dışarıdan alındığı; hazırcı ithalatçı ekonomiden bir an evvel çıkıp, tüm ürün ve hizmetlerin yurtiçinde üretildiği; üretim ve ihracat ekonomisine geçilmesi tek kurtuluş formülüdür.

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Ramazan Bayramınız kutlu olsun.

 

Sevgi ve selam...

turhanbal@gmail.com

 



Bu yazı 1733 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI