Bugun...


ŞAHİN SÖNMEZ

facebook-paylas
Konuta ulaşamayan tarla-arsa alıyor
Tarih: 03-10-2023 01:14:00 Güncelleme: 03-10-2023 01:14:00


Türkiye genelinde büyük çoğunluğunu arsa ve tarlaların oluşturduğu konut dışı gayrimenkul satışları ocak-temmuz döneminde 942 bin 485 adetle rekor kırdı. Ülke genelinde ocak-temmuz döneminde 1 milyon 617 bin 812 adet gayrimenkul el değiştirdi. Bu satışların 675 bin 327'si konut, 942 bin 485'i ise büyük çoğunluğunu arsa ve tarlaların oluşturduğu konut dışı gayrimenkul olarak gerçekleşti.

 

Konut dışı gayrimenkul satışları ocak-temmuz dönemleri baz alındığında 2022'de 912 bin 448, 2021'de 742 bin 583, 2020'de 608 bin 353, 2019'da ise 525 bin 740 adet olmuştu.

 

Geçen yılın aynı dönemine göre toplam satışlarda yüzde 6,6 azalış, konutta yüzde 17,7 düşüş yaşanırken, konut dışı gayrimenkulde ise yüzde 3,3 artış gerçekleşti.

 

Toplam satışlar içerisinde konut dışının oranı ilk kez yüzde 58,3'e ulaştı.

 

Toplam satışlar içerisinde konut dışı gayrimenkulün payı ilk kez yüzde 58,3'e ulaştı. Söz konusu oran son 10 yılda yüzde 44,07 ile yüzde 54,07 arasında değişmişti.

 

Uzmanların  yaptığı açıklamada, son dönemde konut dışı gayrimenkul satışlarında kırılan rekora ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Konut krizi nasıl çözülecek?

 

Tek başına ucuz arsa ile konut sorununun çözülemeyeceğini söyleyen TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yahya Kaya, "Konut sorunu komplike bir sorun. Sadece düşük fiyatlı arsa konut sorunu çözecek olsaydı, TOKİ konutlarında arsa maliyeti hiç yok ama bedavaya da veremiyoruz çünkü inşaat maliyeleri de yüksek" dedi.

 

Tek başına ucuz arsa ile konut sorununun çözülemeyeceğini söyleyen TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yahya Kaya, "Konut sorunu komplike bir sorun.

Kira uyuşmazlıklarıyla ilgili yeni gelişme: Emlak danışmanları da yetkili olacak

ATO Emlak Komitesi Başkanı Kenan Bayram, kira uyuşmazlıkları nedeniyle tahkime taşınan davalarda emlak danışmanlarının da yetkili olacağını açıkladı. Danışmanlardan oluşan bir hakem heyetinin bilirkişi olarak yer alacağını belirten Bayram, "Gayrimenkul hukukundaki anlaşmazlıklara ilişkin rapor düzenleyecekler. Sonuçlar da bu raporlara göre değerlendirilecek" dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Emlak Komitesi Başkanı Kenan Bayram, kira uyuşmazlıkları nedeniyle tahkime taşınan davalarda emlak danışmanlarından oluşan bir hakem heyetinin bilirkişi olarak yer alacağını bildirdi.

 

Konuta ulaşamayan tarla-arsa alıyor

 

Pandemi sonrası başlayan arsa ve tarla ilgisi hız kesmiyor. Artan fiyatlar nedeniyle ev alamayanlar yatırımlarını bu alanda değerlendiriyor. Yılın ilk 6 ayında konut satışları yüzde 22 gerileyerek yaklaşık 566 bin olurken, konut dışı gayrimenkul satışı 800 bine yaklaştı. İlginin sürmesini bekleyen uzmanlar, ‘Araştırmadan almayın’ diyor.

Teşvikle 7 milyon kiracıya ev umudu

Fahiş kira artışlarıyla barınma sorunu adete krize dönüşürken, hükümetin düşük faizli, 180 ay vadeli kampanya sinyali 7 milyon kiracıya ev sahipliği için umut oldu. İlk ev teşvikiyle ev sahipliği oranının artacağına işaret eden sektör temsilcileri, “Teslime yakın konut projeleri de kampanyaya dahil edilsin, vatandaş hem kira, hem taksit ödemek zorunda kalmasın” çağrısı yaptı.

 

Fahiş fiyat artışları ve arz yetersizliği ile barınma sorunu adeta çıkmaza girdi. Her yıl yaklaşık 800 bin konut ihtiyacına karşın, krediye erişim zorluğu ve inşaat maliyetlerindeki artış yeni konut üretimini yılda ortalama 400 bin adetle sınırladı. Konut üretimi, talebi karşılamayınca fiyat dengesi bozuldu.

Satılık fiyatlarının 8-10 milyon liralara fırlaması kiralıklara yöneltince, bu defa da kira fiyatları uçtu. Son 3 yılda 2-3 bin lira olan kiralar 15-20 bin, hatta 30 bin liraları aştı. Fiyatların büyük bir hızla tırmanması ve krediye erişim zorluğu, ev sahipliğini de etkiledi.

 



Bu yazı 593 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI