Bugun...


ŞAHİN SÖNMEZ

facebook-paylas
Kiralar kontrolden çıktı
Tarih: 03-09-2023 15:49:00 Güncelleme: 03-09-2023 15:49:00


Türkiye'de barınma sorunu gün geçtikçe büyürken, yılın ikinci çeyreğinde tatil bölgelerindeki kiralar da hızla yükseldi. Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa'nın verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde ülke genelinde konut kiralarındaki yıllık değer artışı yüzde 138'e çıktı. Türkiye'de konut metrekare kira fiyatlarının en yüksek olduğu kent ise Muğla oldu. Kentte ikinci çeyrek itibarıyla metrekare konut kira fiyatları 211.89 TL, ortalama kira fiyatı 24 bin 367 TL'yi buldu. Ev sahipleri taktik değiştirdi

Kanuni olarak yüzde 25'lik sınır getirilen kira artış oranları ve yüksek enflasyon ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirirken, hızlı tahliye için ev sahipleri taktik değiştirdi. Ev sahipleri tercihlerini, daha önce kiralamalarda pek tercih edilmeyen bekar ve öğrencilerden yana kullanmaya başladı.

 

Kira uyuşmazlıkları en fazla bir ayda

çözüme kavuşacak

 

Zorunlu hale getirilen ve 1 Eylül'de uygulanmasına başlanacak arabuluculukla yılda yaklaşık 80 bin kira uyuşmazlığı, mahkemelere gitmeden en fazla bir ayda çözüme kavuşturulacak .Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek yasalaşan İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk dava şartı haline getirildi. Bu uyuşmazlıklarda 1 Eylül'den itibaren taraflar dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. Müracaatlar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz yapılacak. Başvurularda, yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme yapma zorunluluğu bulunmayacak Görüşmeler sonrasında anlaşma sağlanamaması halinde dava açılabilecek .Yılda yaklaşık 80 bin kira uyuşmazlığı arabuluculara gitmesi bekleniyor. Uygulamayla, uyuşmazlıkların tarafların rızasıyla çözüme kavuşturulması hedefleniyor.

 

Konutlarda kira artışı yüzde 25'i geçemeyecek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "2 temmuz 2024’e kadar kira artış üst sınırı yüzde 25 olarak uygulanacak" dedi.Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira düzenlemesi ve taşınmaz satış sözleşmelerinin noterliklerde yapılmasına yönelik uygulamayı anlattı.Kiralara yüzde 25 artış sınırı getiren düzenlemenin geçen yıl yapıldığını ve bir yıllık süresinin olduğunu hatırlatan Bakan Tunç, 1 Temmuz itibarıyla bu sürenin dolacağını belirtti. Tunç, kira düzenlemesiyle ilgili talepler doğrultusunda yeni bir karar almanın gerektiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu düzenlemeyi dün partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda açıkladığını ifade ederek, "Geçen yılki süreye 1 Temmuz dahildi. 2 Temmuz 2023'ten itibaren 2 Temmuz 2024 tarihine kadar bir yıl süreyle konut kiralarında kira artışı yüzde 25 üst sınır olarak uygulanacak." dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan belirlemelere göre, bu yıl haziranda toplam satışlar aylık yüzde 44,4, ipoteklide yüzde 66,8’lik oranla sert düştü. Böylelikle geçen yılın ocak-haziran arasındaki satış performansını bir türlü yakalayamayan konuttaki düşüş, hazirana da taşındı ve aylık 83 bin 636’ya geriledi. Bir önceki yılın aynı ayında 150 bini aşmıştı. İpoteklide ise 40 bin 610’den 13 bin 463’e indi. Finansman tarafında ise konut kredisi faizi yıllık ağırlıklı ortalama yüzde 33.9 seviyesinde.

0,5 puanlık indirim taksiti      8 bin TL düşürüyor

Bankalara göre değişmekle birlikte aylık oranlar yüzde 2,49 -3,85 aralığında. Ancak kamu bankaları 250 bin TL üst limitte kredi kullandırırken, bazı bankalar da en çok 3 milyon liraya kadar finansman sağlıyor. Tutar arttıkça faiz de yükseliyor. Ekspertiz değeri 5 milyon lira olan bir evde 2 milyon lira tutarında, 120 ay konut kredisi kullanıldığında ortalama 0,50 puanlık indirim, aylık taksitleri 8 bin 618 lira düşürüyor.

 

Böylelikle 52 bin 546 liralık taksit 43 bin 928 liraya, toplam geri ödeme de 6,3 milyondan 5,2 milyon liraya iniyor.

 

Son dönemde maliyet artışları, enflasyon ve kredi faizlerinin yükselmesiyle alımların gerilediğine işaret eden sektör temsilcileri, kişiye özel özel ödeme planlarının yanı sıra, bankalarla da özel çalışmalar yaparak, tüketicinin ihtiyaçlarına destek olmayı amaçladıklarının altını çizerek, “Finansal çözüm üretme çalışmaları sektöre nefes aldıracaktır” değerlendirmesinde bulundu.

 

 



Bu yazı 876 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI