Bugun...


ŞAHİN SÖNMEZ

facebook-paylas
EV KİRALAMAK ATEŞTEN GÖMLEK
Tarih: 16-06-2023 11:10:00 Güncelleme: 16-06-2023 11:16:00


Seçimden sonra gayrimenkul yatırımcısı rotayı tekrar Türkiye'ye çevirdi

 

Türkiye dünyadan da ilgi ile izlenen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimini tamamladı. Bu gelişme, global yatırımcının odağını tekrar Türkiye'ye çevirmesine neden oldu.

 

Türkiye'de şubat başında Kahramanmaraş merkezli iki yıkıcı deprem, ve sonrasında da seçim atmosferi ile durgunlaşan piyasalar, seçim sonrası hareketlenmeye başladı.

 

Hareketlilikte emlak sektöründe oluşan global yatırımcı talebi ise dikkat çekiyor.

 

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal, Türkiye’de seçim sonrası belirsizliklerin ortadan kalkması ile global yatırımcıya konut satışı gerçekleştiren şirketlerin mesailerinde yüzde 600’ü aşan bir canlanma olduğuna dikkat çekti.

"Talep tekrar başlayacak"

 

Kiracılar da ev sahipleri de  mağdur

 

Artan kiralar sonrası mevcut kiracılar ile ev sahipleri arasında anlaşmazlıklar yaşanıyor. Hem kiracılar hem de ev sahipleri mağdur olduğunu söylüyor. Ev sahipleri evlerini artık kiraya vermek istemiyorlar. Ancak 5 yıl sonra rayiç bedel talep edebiliyorlar. Ve 10 yıl sonunda kiracıyı neden göstermeden evden çıkarma hakkına sahip oluyorlar.

 

“Artış şartları ile ilgili sorunlar yaşamaya başladı. Mevcut piyasa koşulları tarafların taleplerini karşılamamaya başladı ve sözleşmeyi devam ettirmek taraflardan birine zarar vermeye başladı. Şu aşamada yeterli olamıyor maalesef çünkü piyasa koşulları değiştiği ve bu değişimler çok hızlı oranlarda olduğu için kanunlarımız yeterli gelemiyor. 

 

Depremden sonra yüksek katlı binalara rağbet düştü

 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Diyarbakır'da da ev fiyatları yükselirken, yurttaşların yüksek katlı depreme dayanıklı az katlı binalara yöneldiği görüldü.

Depremden sonra çoğu kişinin sağlıksız bir şekilde villa yaptığına ve bu durumun sürdürülebilir bir yanının olmadığına değinen Akbaş, "Depremden sonra yüksek katlı binalara rağbet pek fazla görülmüyor. Böylelikle daire satışlarında da fiyat artışı yok denecek kadar az. Çünkü insanlar artık yüksek binalara girmek istemiyor. Bu da biraz zaman alacak. Barınmak ve güvenli yerde yaşamak herkesin hakkıdır. Şu anda sağlıksız bir şekilde çoğu insan bahçeli villalara yöneliyor. Bu çok sürdürülebilir bir şey değil" ifadelerine yer verdi.

 

Ev kiralamak bu zamanda ateşten gömlek oldu!

 

Büyükşehirlerde uygun fiyata kiralık ev bulmak zorlaştı. Öyle ki bazı şehirlerde paranız olsa dahi sıraya girmek zorundasınız. Bir daire için onlarca kiracı adayı ismini yazdırıp sıranın kendine gelmesini bekliyor.

 

2022 yılında sadece İstanbul'da kiralık konut fiyatları yüzde 140'tan fazla arttı. Emlak uzmanlarına göre merkez ilçelerde 10 bin liranın altında kiralık daire neredeyse bulunamıyor.

 



Bu yazı 1211 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI