Bugun...


ŞAHİN SÖNMEZ

facebook-paylas
Kentsel dönüşüm kolaylaşacak
Tarih: 25-11-2023 23:36:00 Güncelleme: 25-11-2023 23:36:00


Manipülatif emlak ilanlarına ceza!

 

Manipülatif emlak ilanlarına ceza yağdı. Ticaret Bakanlığı satılık emlak ilanlarını incelemeye aldı. Bu kapsamda kayıt dışı manipülatif ve manipülasyon amaçlı ilan paylaşan 545 kişiye, 54 milyon 500 bin lira ceza kesildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, piyasada denge unsurunu bozabilecek her türlü eylem ve fiillerle ilgili inceleme ve denetimlerin devam ettiği belirtildi. Spekülatif fiiller ve fahiş fiyata sebep olan ilanların, yanıltıcı reklamların titizlikle incelendiği vurgulandı.

 

Kentsel dönüşüm kolaylaşacak

 

Artık bir binanın kentsel dönüşüme girmesi daha kolay olacak. Önceden kentsel dönüşüm yapılacak bina için aranan 3'te 2 oy, yüzde 50+1'e çekilecek. Yani bir apartmanda oturanların yarısından bir fazlasının oyu yeterli olacak.

Kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak için çalışmalar devam ediyor. Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm yasa taslağının meclise sunulduğunu hatırlattı.

 

Ev satışında yeni dönem! 'e-Devlet üzerinden yapılacak'

 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat “Emlakta da satış fiyatlarında köpük büyük ölçüde kalktı. Sahte ilan yoluyla fiyat şişirmelerine karşı cezai, caydırıcı tedbirler içeren yönetmeliğimiz 1 Kasım’da yürürlüğe girince piyasanın daha da gevşeyeceğini göreceğiz. Bir ekip kurduk ekibimiz çok sayıda ilanları takip ediyor, kısa süre içinde köpürten fiyat artışları ile ilgili kontrollerini yapıyor. Bir iki güne kadar da onun sonuçlarını açıklayacağız. dedi.

 

Eylül ayında konut satışlarında gerileme yaşandı

 

Türkiye’de geçen ay yapılan konut satış işlemi sayısı bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 16 azaldı. İşte detaylar…

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ülke genelinde eylülde 280 bin 58 gayrimenkul satış işlemi yapıldı. Eylülde gayrimenkul satışları, 312 bin 339 gayrimenkul satışının yapıldığı ağustosa göre yaklaşık yüzde 10 azaldı.

 

Bu satış işlemlerinden 4 milyar 808 milyon 937 bin 276 lira tapu harcı geliri sağlandı.

 

Eylüldeki 280 bin 58 gayrimenkul satışının 100 bin 839’unu konut, 49 bin 418’ini arsa, 95 bin 513’ünü tarla, 11 bin 41’ini iş yeri, geri kalanını ise diğer taşınmazlar oluşturdu.

 

Bu gayrimenkullerin içerisinde yer alan konut satışları geçen ayki 119 bin 547 satışa göre yaklaşık yüzde 16, arsa satışları geçen ayki 55 bin 570 satışa göre yüzde 11, tarla satışları geçen ayki 101 bin 104 satışa göre yüzde 5, iş yeri satışları ise geçen ayki 11 bin 758 satışa göre yüzde 6 düşüş gösterdi.

 

TOKİ indirim kampanyasında son gün 19 Ekim!

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, TOKİ’nin indirim kampanyası başladı. Borcunu peşin ödeyeceklere yüzde 25 indirim yapılacak kampanyadan TOKİ’den ev ve iş yeri almış ve geri ödemesi 2022 Haziran ayının sonuna kadar başlamış olanlar yararlanacak. Alıcılar, borç bakiyelerini peşin kapatmaları durumunda kampanyadan faydalanabilecek.

 

Borcun tamamını kapatamayacaklar, borç bakiyesinin yüzde 25’inden az olmamak şartıyla yapacakları ödemede kampanyadan kısmi olarak yararlanabilecek. Alıcılar, borç kapatma tarihi itibarıyla hesaplanacak borç bakiyelerini, 21 Eylül-19 Ekim tarihlerinde satış işlemlerini yaptıkları bankadan öğrenebilecek.

 

 

 



Bu yazı 559 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI