Bugun...


ÇETİN ÜNSALAN

facebook-paylas
BENİ BU HAVALAR MAHVETTİ
Tarih: 10-03-2022 00:54:00 Güncelleme: 10-03-2022 00:54:00


İkti­da­ra yakın bir medya var. Bun­lar bazen in­san­lar­la dalga mı ge­çi­yor­lar, yoksa ko­nu­dan ta­ma­men mi kopup söy­le­ne­ne ina­nı­yor­lar emin ola­mı­yo­rum. Çünkü öyle şey­ler ya­zı­yor­lar, in­san­la­rın ger­çek­le­ri­ne o kadar ya­ban­cı­laş­mış ol­duk­la­rı­nı gös­te­ri­yor­lar ki, yağ­cı­lık mı ya­pı­yor­lar, başka bir dün­ya­da mı ya­şı­yor­lar emin ola­mı­yor insan.

 

Daha il­ginç olanı so­rar­sa­nız, em­bed­ded yani iliş­ti­ril­miş ga­ze­te­ci­lik yap­tık­la­rı­nı da inkar edi­yor­lar. Olur mu canım öyle şey? Gör­dük­le­ri­ni ya­zı­yor­lar­mış da, son de­re­ce ob­jek­tif dav­ra­nı­yor­lar­mış da ve­sa­ire ve­sa­ire…

 

Ger­çek­ten gör­dük­le­ri­ni ya­zı­yor­lar­sa ne­re­ye ba­kı­yor­lar merak edi­yo­rum açık­ça­sı. Şu za­man­da in­san­la­rın geçim sı­kın­tı­sı çek­ti­ği­ni ne­re­dey­se ba­kan­lar iti­raf edecek, ama bun­lar eko­no­mi­de ya­şa­nan sı­kın­tı­la­ra ba­ha­ne ya­ra­ta­yım der­ken kı­lık­tan kı­lı­ğa gi­ri­yor­lar.

 

As­ga­ri üc­ret­le ça­lı­şan­la­rın yüzde 10’u geç­me­di­ği­ni söy­le­yen­ler mi arar­sı­nız; zam­la­rın mu­ha­le­fe­tin suçu ol­du­ğu­nu ka­nıt­la­ma­ya ça­lı­şan­lar mı? 24 saat için­de fikir de­ğiş­ti­ren­le­ri de gördü bu mem­le­ket; inan­ma­dı­ğı halde ina­nı­yor­muş gibi yapıp ko­nu­şan­la­rı da…

 

Son ver­si­yon hamle, yıl­la­rın ga­ze­te­ci­si Meh­met Bar­las’tan geldi. Hayat pa­ha­lı­lı­ğı soğuk ha­va­la­rın ese­riy­miş ve ha­va­la­rın ısın­ma­sı­na az kal­dı­ğı için ge­çi­ci bir du­rum­la karşı kar­şı­ya imi­şiz. Yani biraz daha sab­re­der­sek so­run­lar aşı­la­cak­mış.

 

Hadi bizde ya­pı­lan ha­ta­la­rı geç­tim. En azın­dan dün­ya­da­ki je­opo­li­tik risk­ler­den, yük­se­len ham­mad­de, lo­jis­tik ma­li­yet­le­rin­den, pet­rol fi­yat­la­rın­da­ki yu­ka­rı yönlü se­yir­den falan bah­se­din.

 

Me­se­la in­san­la­ra pan­de­mi­de kar­şı­lık­sız para da­ğıt­tı­ğı için enf­las­yo­nist bir et­kiy­le karşı kar­şı­ya kal­dık­la­rı­nı, bunun da faiz ar­tı­rım­la­rı sü­re­ci­ni bes­le­di­ği­ni, or­ta­mın dolar / TL üze­rin­de­ki bas­kı­yı yük­selt­ti­ği­ni de mi gör­mü­yor­su­nuz?

 

Re­zerv­le­rin eksi ba­ki­ye­de do­laş­tı­ğı­nı, para ara­mak için gi­di­len Lond­ra’dan boş dö­nü­lün­ce, dö­viz­den sonra ne kadar ol­du­ğu belli ol­ma­yan sa­de­ce tah­min­ler­den iba­ret bir al­tı­nı yas­tık al­tın­dan çı­kar­ma ça­ba­sı­nı, bi­rin­ci­si­ne olum­lu yanıt gel­me­di­ği için, in­di­ri­len KDV üze­rin­den pi­ya­sa­yı baskı al­tı­na alan yak­la­şı­mı da mı gör­mez­den ge­le­cek­si­niz?

 

İhra­cat­çı­nın pa­ra­sı­na el koy­mak­tan enf­las­yo­nu ya­pı­lan ha­ta­lar­la kö­rük­le­yen­le­rin ara­dan sıy­rı­la­rak, işin es­na­fın, üre­ti­ci­nin üze­ri­ne yı­kıl­ma­ya ça­lış­ma­sı­nı da mı yok sa­ya­cak­sı­nız?

 

Hadi bun­la­rın ta­ma­mı­nı da geç­tim. İnsan­la­rın açlık sı­nı­rı­na, al­dık­la­rı­nı as­ga­ri ücret zam­mı­na rağ­men ilk ay dol­ma­dan ulaş­ma­sı­nı, geçim sı­kın­tı­sı­nı, artan fa­tu­ra­la­rı­nı da mı gör­mez­den ge­le­cek­si­niz? Doğru o zam da ener­ji fir­ma­la­rı­nın yü­zün­den ol­muş­tu değil mi?

 

Ger­çek­ten neyi gö­re­cek­si­niz ve in­san­la­rın geçim sı­kın­tı­sı­na ikna olmak için neyi bek­le­ye­cek­si­niz? Uzun bir süre bize uğ­ra­ma­ya­cak olan tek ha­ne­li enf­las­yo­nun, kaç ha­ne­yi da­ğıt­tı­ğı­nı mı?

 

San­mam; ona da bir ba­ha­ne bu­lur­su­nuz. Zira siz­ler ipe un ser­me­ye ni­yet­len­miş­si­niz bir kere… Ama bilin ki ayıp edi­yor­su­nuz. Hem mes­le­ği­ni­ze, hem de bu mem­le­ke­tin ce­fa­kar in­san­la­rı­na…

 

Değer mi ger­çek­ten? Ya­nı­tı­nı vic­da­nı­nı­za verin. Ce­va­bı bu­la­maz­sa­nız da Tev­fik Fik­ret’in Sü­ley­man Nazif’e yaz­dı­ğı mek­tu­bu tek­rar oku­yun. Orada ken­di­niz­den çok şey bu­la­cak­sı­nız.


 



Bu yazı 2171 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI