Bugun...


AYDIN COŞKUNTÜRK

facebook-paylas
ÜÇ VAKİTE KADAR
Tarih: 06-03-2024 20:26:00 Güncelleme: 06-03-2024 20:26:00


Geç­miş zaman Sene 1975-1980 Arası diye ha­tır­lı­yo­rum; UZAY 1999 diye bir dizi var. TRT’de oy­nu­yor. Kumandan John, Dr. He­le­na ve Mr. Spak’ın ku­lak­la­rı­nı unut­tum diyen yalan söy­ler. Benim asıl il­gi­mi çeken adam­lar o ta­rih­te gö­rün­tü­lü cep te­le­fo­nu ile ko­nu­şu­yor. Tür­ki­ye­’de cep te­le­fo­nu yok. Gö­rün­tü­lü var mı diye sakın sorma, hatda ev ve iş te­le­fo­nu her ma­hal­le­de bir tane bu­lur­san şükür na­ma­zı kı­lar­sın.

 

Dedem nur için­de yat­sın. İstan­bul Ada­lar Em­ni­yet Amiri idi, bizim evde te­le­fon var. Akşam üzeri ma­hal­le­den Hatİce Teyze bize gelir, benim mem­le­ket­le te­le­fon gö­rüş­me­si yap­mam lazım diye An­ne­an­ne­me rica eder. Buyur komşu ara­ya­bi­lir­sin der­ler ama daha bunun ya­zıl­ma­sı var; önce pos­ta­ne­yi arar­sın. 1: Nor­mal, 2: Acele, 3: Yıl­dı­rım. Bu üç arama şek­lin­den bi­ri­ni se­çer­sin. Konya şu nu­ma­ra der­sin, sonra Allah ömür ver­sin akşam üzeri yaz­dır­dı­ğın nu­ma­rada ge­ce­nin bir vakti pos­ta­ne­nin ara­ma­sı ile ikin­ci etaba ge­çer­sin.
An­ne­an­nem koş Konya bağ­la­nı­yor Hatice Tey­ze­’ne haber ver diye ba­ğı­rır. Hatice Teyze
ma­hal­le­nin so­nun­da oturuyor. Ben yolun ya­rı­sı­na gel­di­ğim­de Konya siz­le­re ömür. Te­le­fon çok­tan ka­pan­mış­tır.
An­ke­sör­lü te­le­fon­lar ha­ya­tı­mız­da idi;  atar­sın je­to­nu üç da­ki­ka sonra kendi ken­di­ne ko­nu­şur­sun, çünkü karşı taraf siz­le­re ömür bir jeton daha at­ma­dı­ğın için bay bay...
Tür­kün üstün ze­ka­sı sa­ye­sin­de bir je­ton­la ko­nuş­ma sü­re­si çok uzadı. Şöy­le­ki; jeton de­lin­di, İnce mi­si­na ge­çi­ri­le­rek ko­nuş­ma bi­ter­ken jeton is­tav­rit gibi çe­ki­le­rek tek­rar içeri atıl­dı.
Daha sonra 80 li yıl­lar­da Allah rah­met ey­le­sin Tur­gut Özal bir ko­nuş­ma­sın­da bir­gün ge­lecek her evde te­le­fon ola­cak ve te­le­fon cepte ta­şı­na­cak; bak­kal­da, mar­ket­te bile te­le­fon sa­tı­la­cak dedi. Ben dahil kimse inan­ma­dı.
Öza­l’ın her de­di­ği bir bir çıktı çünkü Kendi dö­ne­min­de ile­ti­şi­min alt ya­pı­sı­na büyük ya­tı­rım­lar yaptı.
Sonra ara­ba­la­rın ar­ka­sın­da 5-6 metre bo­yun­da an­ten­ler ve tel­siz­ler çıktı pi­ya­sa­ya, bugün bile o tel­siz­ler­den niye brek brek diye ba­ğı­rı­yor­du in­san­lar an­la­ma­dım.

 

GÜ­NÜ­MÜZ­DE

Bu gün­ler­de bir yapay zeka mu­hab­be­ti var ki ko­ko­reç­çi bile abi yapay zeka fo­mu­lü ile pi­şi­ri­yo­ruz diyor. Bu re­sim­le­ri yapay zeka yaptı. Bu ara­ba­yı yapay zeka ta­sar­la­dı. 

Bu Robot Polis yapay zeka ürünü günde 100 hır­sız ya­ka­lı­    yor diye ta­nı­tıl­mış; Almanlar, İngi­liz­ler, Fran­sız­lar hemen bin­ler­ce yapay zeka Robot Polis si­pa­ri­şi ver­miş.
          

 

Firma ro­bo­tun ta­nı­tı­mı ve Türk Em­ni­ye­tin­den si­pa­riş alma amaç­lı ola­rak ro­bo­tu Tür­ki­ye’­ye ge­tir­miş. Ertesi gün hır­sız ya­ka­la­yan ro­bo­tun ta­nı­tı­mı ya­pı­la­cak­ken robot o gün İs­tan­bul­da kim­li­ği be­lir­siz ki­şi­ler ta­ra­fın­dan ça­lın­mış.
Çok kısa ta­nı­mıy­la yapay zeka bil­gi­sa­yar kont­rol­lü ro­bo­tun in­san­lar­la iliş­ki­li gö­rev­le­ri ye­ri­ne ge­tir­me ye­te­ne­ği­ne yapay zeka de­ni­yor!


 
Bir örnek daha ve­re­lim.
İsveç ça­kı­sı­nı bi­lir­si­niz hani her ye­rin­den bişey çıkar ve yok yok­tur. Firma bunun ro­bo­tu­nu yap­mak ister İsveç ça­kı­sı bu defa robot insan üze­rin­de uy­gu­la­nır da­ha­ da ge­liş­ti­ri­lip ila­ve­ler ya­pı­lır. İnsan gö­rü­mü­mün­de olup kadın ve erkek mo­de­li üre­ti­lir. Firma bu ro­bo­tu sa­tar­ken da­ha­ da ileri gider ve be­kar­la­ra müjde eşi­ni­zin yap­tı­ğı her işi yapar diye ro­bo­tu ta­nı­tır. Ürün pi­ya­sa­ya sü­rü­lür.Adam ken­di­ne bir bayan robot satın alır bir­kaç gün sonra...
Acil ser­vi­si ara­yan müş­te­ri acı­lar için­de "Ahhhhh yan­dımmm! Orası ka­lem­tıraş­mışşş ahhh!

 

TIP DÜN­YA­SI
Yapay kalp, göz di­yor­lar; insan vücu­dun­da bu­lu­nan ke­mik­le­ri pla­tin vida ile bağ­lı­yor­lar, bir­çok in­san­da diş­ler pro­tez bin­ler­ce insanda; kol, bacak, ka­fa­ta­sı pro­te­zi var. Daha şim­di­den bir kısmı robot olan in­san­la­rın sa­yı­sı az değil. Bütün bun­la­rı bi­ra­ra­ya ge­tir­di­ği­miz­de ya­zı­mın ba­şın­dan beri an­lat­mak is­te­di­ğim bana göre in­san­lı­ğın sonu çok uzak­ta değil. Önce yarı robot yarı insan sı­ra­da nesli tü­ke­nen insan ve baş­la­yan robot dün­ya­sı. Önce her evde bir robot ola­cak daha sonra in­san­lar ro­bot­la­şa­cak!

 

ROBOT PİYA­SA­SI

Evin ve ev hal­kı­nın bütün işini gö­recek robot fi­yat­la­rı­nı sor­ma­dan önce di­lal­tı ha­pı­nı­zı alın. Ben sizin için araş­tır­dım İlgili ban­ka­ya gi­di­lecek robot kre­di­si mü­ra­ca­tı ya­pı­la­cak; eeee artık uzay çağı kredi sis­te­mi de­ğiş­miş. Banka di­yor­ ki iki resim. Önden sa­de­ce yüz pro­fil, ikinci resim ar­ka­dan sa­de­ce bel yani kalça kısmı. Bu ne lan, man­yak­ mı­sı­nız ne biçim banka bu? Müdür cevap verir: Efen­dim önden pro­fil re­sim­de ban­ka­dan bu kadar kredi is­te­yen­de yüz var mı onu in­ce­li­yo­ruz. Arka kalça ne olu­yor o zaman, o resim niye? Efen­dim ki­şi­ye o kadar pa­ra­yı ve­rir­sek öde­yecek g*t var mı onu kont­rol için!

Yapay zeka üre­til­di. İn­sa­na ait tüm or­gan­lar pro­tez ola­rak üre­ti­li­yor. Bir robot on­lar­ca in­sa­nın yap­tı­ğı işi ya­pı­yor. Yakında iş­siz­lik rekor kı­ra­cak.

Or­man­la­rı yok ettik. Tarım alan­la­rı­nı, hay­van­cı­lı­ğı bi­tir­dik. Su kay­nak­la­rı­nı yok ettik. De­niz­le­ri kir­let­tik. İnsana dair ne varsa yok olup, bitip tü­ke­ni­yor onun ye­ri­ne ro­bot­la­rın dün­ya­sı yavaş yavaş dev­re­ye gi­ri­yor.

 

Yakın ge­le­cek­te ekmek, su ye­ri­ne mar­ket­te x12yc var mı ya da sizde gfc21s var mı? Anne çar­şı­ya gi­di­yo­rum çi­pi­mi de­ğiş­ti­rip ge­le­ce­ğim. Be­nim­ ki yan­mış diye ko­nuş­ma­lar ola­cak. Robot dün­ya­sın­da zam derdi yok. As­ga­ri ücret derdi yok. Yakıt yok. Seçim derdi yok. Aşk yok. Duy­gu­sal­lık yok. Güzel çir­kin prob­le­mi yok. Ölün­ce mezar der­din yok. Robot çok es­kiy­se at çöpe git­sin! Bir süre son­ra­da sa­de­ce ro­bot­la­rın dün­ya­sı ola­cak.

 

Bek­le­nen kı­ya­me­tin işa­re­ti ro­bot­lar ve yapay ze­ka­da­ mı gizli acaba?

 

Say­gı­la­rım­la...



Bu yazı 996 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI