Bugun...


ALEYNA ERDEM

facebook-paylas
Ramazanda Beslenme
Tarih: 28-03-2023 23:37:00 Güncelleme: 28-03-2023 23:37:00


Dünyanın birçok yerinde Müslümanlar Ramazan ayında dini görevlerini yerine getirmek için oruç tutmaktadır. Beslenme şeklinden, yenen yemeğin çeşidinden hareket miktarına kadar birçok şeyin değiştiği Ramazan’da kişilerin yeni döneme uygun alışkanlıklar geliştirmesi önemlidir.

Oruç tutan kişiler yaklaşık 16 saat açlık ile karşı karşıya kalıyorlar. Bu açlık süresi içinde kan şekeri düşer. Eğer kişiler sahura da kalkmıyor ise kan şekerinin düşüşü günün erken saatlerinde başlar ve daha düşük değerlere ulaşır. Bu nedenle az ve sık beslenme ilkesi kan şekerini dengelemek için mutlaka uygulanmalıdır. Öğünler Sahur, Akşam yemeği ve Ara Öğün şeklinde düzenlenebilir.

Sahura kalkıldığında midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak besinler seçilmelidir. Kıymalı sebze yemekleri veya tahıl çorbaları, Kepekli ekmek, az tuzlu peynir, meyve ve bol su tüketimi unutulmamalıdır. Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir. Fiziksel güç harcayarak terleyen kişiler mutlaka sahurda yeterli su tüketmeliler.

Beslenmede Dikkat Edilecek Noktalar:

· Yetişkin bir insanın yaklaşık 1,5 - 2 litre su içmesi gerektiğinden sıvı alımına çok dikkat edilmelidir.

· İftar ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gereklidir.Tansiyon yükselmesine hem de insülin gibi kan şekerini dengeleyen hormonların hızlı salgılanmasına yol açar.

· Azar azar ve iyi çiğneyerek yemek yenilmelidir.

· Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir.

· Hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve sellüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir.

· Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalışın bu şekilde daha az yağ almış olursunuz.

· Tatlı tercihlerinizi sütlü tatlı olarak yapın.

· Meyve sebze tüketiminizi arttırın.

· Haftada 2 kez sütlü tatlı tüketip diğer günlerde meyve veya kuru meyveyi tatlı olarak kullanın.

İftardan 1–2 saat sonra hafif yürüyüş yapmaya çalışın.

 



Bu yazı 414 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI