Ülkemizin yarınları için üniversitelerimizin kapatılması lazım. Durun heyecan yapmayın. Bütün üniversiteler kapatılsın demiyoruz. Bizim ülke nüfusumuza oranla Avrupa ülkelerini kıyasladığımız zaman bizim üniversitelerimizin nüfusa oranına bakınca yarısının kapatılması lazım.
Yarısı kapatılan üniversitelerin imkanlarının kalan diğer yarıya aktarılması gerekir. Özellikle yetişmiş akademisyen kadrosu ve devletin mali imkanlarının. Böylece yurt bulmak zorunda öğrenci kalmayacak. Açıkta öğrenci kalmayacak. Burs almayan öğrenci kalmayacak. Ayrıca burs alanlar da kendilerine yetecek kadar burs almış olacaklardır. Böylece okuyanlar kaliteli bir eğitim alacakları için, yetişmiş bireyler olarak topluma katılacağından toplumsal kalitemiz hızla yükselecektir.
Bize yakın nüfusu olan Avrupa ülkelerinin üniversite de okuyan öğrenci sayıları, bizimkinin yarısı kadar. Bu nedenle onların eğitimleri kaliteli oluyor. Üniversiteleri dünyanın en iyi üniversiteleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bir zamanlar bizim de üniversitelerimiz dünyanın ilk 500 sıralamasında çok sayıda vardı. Şimdi ise tamamen bunun dışında kaldık. Ayrıca bizdeki sanayi kuruluşları ve bilim merkezleri de bu kadar üniversite öğrencisini kaldırmıyor.
Üniversitelerimizin yarısını kapatınca doğal olarak lise eğitiminde de geriye doğru bir baskı yapacak. Orada da kalite artmaya başlayacaktır. Bu arada düz liselerin de yarısının kapatılması gerekir. Ayrıca sadece siyasi gerekçelerle açılan ve amacından uzaklaşan imam hatip liselilerinin de yarısının kapatılması ihtiyaçlara göre yeniden revize edilmesi gerekir. Kapatılacak liselerin de teknik ve mesleki liseye dönüştürülmesi de gerekir. Ayrıca herkes ilkokuldan sonra okumak zorunda değil. Zorunlu eğitimden ilkokul sonrası vazgeçilmelidir. Bütün köy okulları bir öğrenci bile olsa açılmalıdır. Eğitim kırsaldan çok uzaklaştı. Böylece tarımsal iş gücü de azalıyor. Azalan tarımsal iş gücü eğitimli fertlere dönüşmüyor. Aksine elinde bir işine yaramayacak lise diploması veya yüksekokul diploması ile boş boş dolaşıyor. Bu durum da diplomalı işsizler ordusuna dönüşüyor. Oysa okuyacak kapasitesi ve istediği olmayanlar sanatkar olması usta olması teknik elemanlar olması meslek erbabı olması gibi binlerce seçenek var. Bu seçenekler ülkeyi ayakta tutuyor.
Bugün en çok şikayet edilen konu Suriyeli ve Afganlıların doldurduğu sektörler. Neden Türkler o sektörlerde çalışmıyor. Çünkü elinde diploma var. Ona göre iş arıyor. Ama elindeki diplomanın yeterliliği yok…
Geleceğimize yazık etmeyelim. En önemli konu eğitimdir.