Bugun...


AV. EJDER KARAN

facebook-paylas
REALİZM GERÇEĞİ
Tarih: 22-07-2024 09:55:00 Güncelleme: 22-07-2024 09:55:00


Bu baş­lık sayın okur­la­rı­mı­za çe­liş­ki­li ya çar­pık gel­me­sin. Kav­ra­mın özün­de ger­çek­lik ge­rek­li­li­ği ol­du­ğun­dan kav­ra­mın ken­di­si de tam an­la­mı ile ger­çek­tir. Diğer bir de­yiş­le ih­ti­ya­ca iliş­kin ola­rak ger­çek ola­rak su­nul­ma­sı ge­rek­li, is­pa­tı­na iti­raz edi­le­me­yecek de­re­ce­de kuv­vet­li bir kav­ram.

He­pi­mi­zin ak­lı­mı­zı kul­la­na­bil­di­ği­mi­zi dü­şün­dü­ğü­müz ilk za­man­lar­dan bu­gü­ne sü­rek­li dü­şün­dü­ğü­müz kav­ram­lar ve an­lam­lar hak­kın­da genel ola­rak hiç­bir karar ve ey­lem­sel tavır ala­ma­dan bu dün­ya­dan göçüp gi­di­yo­ruz.

Fi­zi­ki ve ma­ne­vi dün­ya­mız­da edin­di­ği­miz dü­şün­ce ve ey­lem­le­re iliş­kin ko­şul­la­rın çoğu biz­den önce ve bizim dı­şı­mız­da ev­rim­sel sü­reç­te doğal ola­rak ya da baş­ka­la­rı ta­ra­fın­dan be­lir­len­miş ve çe­şit­li ka­lıp­lar­la çoğu zaman da­ya­tıl­mış­tır.

Genel ola­rak ya da her­han­gi bir ko­nu­da hep dü­şü­nü­rüz ger­çek nedir ? Ger­çe­ğin ötesi be­ri­si var mı ? Bir­den fazla ger­çek ola­bi­lir mi? Ger­çek kendi için­de tut­sak mı, özgür mü ? Ha­yal­ler ger­çek, ger­çek­ler de hayal olur mu ? Dost acı söy­ler, ger­çek­ler acı­dır, ha­yal­ler­le ya­şa­nır, ger­çek­ler­le ölü­nür, tek ger­çek ölüm­dür, di­ye­rek ger­çek­ler hak­kın­da sü­rek­li so­ru­lar sorar, söz­ler söy­le­riz.

Se­ya­hat fir­ma­la­rı­mı­zın ve bazı ürün mar­ka­la­rı­mı­zın önüne “öz”, “ha­ki­ki” diye ek isim­ler ko­ya­rız. Sanki ön­ce­ki marka sahte ya da ya­nıl­tı­cı bir mar­kay­mış gibi dü­şü­nü­lür.

Ger­çek kav­ra­mı ha­ya­tı­mı­zın her ala­nın­da bi­zim­le­dir. Dost­luk­lar­da ar­ka­daş­lık­lar­da sev­gi­nin ger­çe­ği mak­bul­dür. Aynen ha­yat­ta da öy­le­dir. Alış­ve­riş­te, ye­di­ği­miz­de iç­ti­ği­miz­de ürün­le­rin sahte mi ger­çek mi ol­du­ğu­na dik­kat ede­riz. Gün­lük ya­şan­tı­mız­da sorun ve so­ru­la­rı­mı­zın te­me­lin­de yer alan en önem­li kav­ram­lar­dan bi­ri­dir.

Hukuk gibi fel­se­fe­de in­san­la­rın ih­ti­yaç­la­rı­na göre insan dü­şün­ce­si­nin tarih sü­re­cin­de her türlü ih­ti­yaç­la­rı­na ve ko­şul­la­ra bi­na­en yö­nel­di­ği ve ge­liş­ti­ği en önem­li dü­şün­ce ve uy­gu­la­ma­lar­dır.

Sanat ya­pan­la­rın da en önem­li kay­na­ğı olan fel­se­fe akım­la­rın­da ger­çe­ğin önemi ve an­la­mı de­ği­şik sü­reç­ler so­nun­da ge­li­şe­rek gü­nü­mü­ze gel­miş­tir. Bu akım­lar­dan fel­se­fe­ye genel ola­rak konu olan ger­çek kav­ra­mı tam an­la­mı ile sa­na­yi dev­ri­mi­ne pa­ra­lel ola­rak ha­ya­tı­mı­za gir­miş­tir.

Di­li­miz­de Ger­çek­çi­lik ola­rak isim­len­di­ri­len re­alizm, 19.yüz­yıl or­ta­la­rın­da Fran­sa'da or­ta­ya çık­mış­tır. Aklın, ol­gu­la­rın al­gıy­la sen­tez­le­ne­rek oluş­tu­ru­lan dü­şün­ce­ler­den ba­ğım­sız ola­rak ha­re­ket ede­rek ger­çek­le­rin mev­cu­di­ye­ti­nin kabul ve tes­pit edil­me­si­dir. Fel­se­fe­de kul­la­nı­lan bir kav­ram ola­rak kla­si­sizm ve ro­man­tizm kar­şı­tı bir akım­dır.

Tabi ki bu akı­mın fel­se­fe ola­rak bi­lim­sel, sa­nat­sal, si­ya­set, sos­yal ve eko­no­mik teori ve kur­gu­lar ba­kı­mın­dan dün­ya­da büyük yan­sı­ma­la­rı ger­çek­leş­miş­tir. En büyük ka­ta­li­zör­lü­ğü ise sanat ala­nın­da or­ta­ya çık­mış­tır.

Bu fel­se­fi an­la­mı ile be­ra­ber sa­nat­sal yön­den sa­na­tı ve sa­nat­çı­yı temel dü­şün­ce­ler kap­sa­mın­da en geniş öl­çü­de kla­sik ve ro­man­tik akım­la­rın ger­çek­çi ol­ma­yan dü­şün­ce bi­çi­min­den kur­tar­mak, top­lum­la­rın sos­yal ve eko­no­mik ya­pı­la­rı­nın sü­reç­le­ri­ne uygun ola­rak yeni dü­şün­ce­ler ve eser­ler üret­mek ko­nu­la­rın­da ön­ce­lik­li bir ni­te­lik edin­miş­tir.

Re­alizm, olay­la­rın ön­yar­gı­sız ve bi­lim­sel bir an­la­yış için­de araş­tı­rıl­ma­sı ve çö­züm­ler üre­til­me­si ve in­sa­nın ma­ne­vi dün­ya­sı dahil ha­ya­tın akı­şın­da­ki her türlü karar ve dav­ra­nı­şı­nı ge­re­kir­se eleş­ti­rel ola­rak de­ğiş­tir­me­ye yö­ne­lik dü­şün­ce­le­rin su­nu­mu­dur. Bu ba­kım­dan sanat yapan in­san­la­rın dahi eser­le­ri­ni üre­tir­ken bir bilim in­sa­nı gibi dü­şün­me­le­ri­ni ve dav­ran­ma­la­rı­nı sağ­la­yan bu akım her ol­gu­ya nes­nel bir bakış açı­sıy­la bak­ma­yı ge­rek­tir­mek­te­dir.

Gus­ta­ve Fla­ubert, Emile Zola, Lev Tos­toy, Char­les Dic­kens, Er­nest He­min­g­way dünya ta­ra­fın­dan ta­nı­nan re­alizm tem­sil­ci­le­ri­dir.

Tür­ki­ye’ de de aynı ma­hi­yet­te bir an­la­yış­la edebi eser­le­rin de bi­lim­sel an­lam­da ger­çek­le­re yö­nel­miş in­ce­le­me ve tes­pit­le­re da­ya­lı ola­rak üre­til­me­si ko­nu­sun­da bir an­la­yış ser­gi­len­miş­tir.

Re­alizm akımı tem­sil­ci­le­ri ara­sın­da ise Sa­mi­pa­şa­za­de Sezai, Ha­li­de Edip Adı­var, Ömer Sey­fet­tin, Halit Ziya Uşak­li­gil Tür­ki­ye’de bi­li­nen en önem­li isim­ler­dir.
İnsan­la­ra iyi­lik­ler­le dolu ve fay­da­lı güzel ger­çek­ler var diye dü­şü­nen­ler­de­nim. Me­se­le on­la­rı tes­pit ede­rek uy­gu­la­mak­ta.

Diğer yan­dan her zaman “ha­yal­ler gü­zel­dir ancak yine de ger­çek­le­ri bi­le­rek ve unut­ma­dan ya­şa­ya­lım” di­ye­rek her­ke­se sevgi ve say­gı­la­rı­mı su­na­rım.



Bu yazı 577 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
GAZETEMİZ

nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI