Bugun...


TURHAN BAL

facebook-paylas
MAYIS
Tarih: 03-07-2022 21:07:00 Güncelleme: 03-07-2022 21:07:00


Mayıs ayı ba­har­dan yaza ge­çiş­te köp­rü­dür. Yılın en an­lam­lı ay­la­rın­dan bi­ri­dir.

Ayın ilk günü 1 Mayıs; Emek ve Bahar Bay­ra­mı ola­rak tüm dün­ya­da ve ül­ke­miz­de kut­la­nır. 19 Mayıs; ba­ğım­sız­lık yo­lun­da ilk adı­mın atıl­dı­ğı gün­dür. Bugün Ata­türk’ü Anma, Genç­lik ve Spor Bay­ra­mı ola­rak kut­la­nır. Ge­le­ce­ği­mi­zin umudu genç­ler “Bütün umu­dum genç­lik­te­dir.” Sö­zü­nü söy­le­yen büyük dev­let in­sa­nı Mus­ta­fa Kemal Ata­türk’ü ana­rak, bu sözün hak­kı­nı ve­rir­ce­si­ne ya­rı­nı inşa et­me­de var güç­le­ri ile ça­lış­ma­ya devam edi­yor­lar ve ede­cek­ler.

Mayıs ayı tüm umut­la­rın, di­lek­le­rin, muş­tu­la­rın ya­şa­nıl­ma­sı­nın is­ten­di­ği bir aydır. 6 Mayıs’tan baş­la­yıp 7 Kasım’a kadar devam eden “Hızır Gün­le­ri” bu ayın ilk haf­ta­sı baş­lar. Hı­dı­rel­lez ya da Hıd­rel­lez, Orta Asya, Or­ta­do­ğu, Ana­do­lu ve Bal­kan­lar'da kut­la­nan mev­sim­lik bay­ram­lar­dan bi­ri­dir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) ola­rak ad­lan­dı­rı­lan Hı­dı­rel­lez günü, dün­ya­da darda ka­lan­la­rın yar­dım­cı­sı ol­du­ğu dü­şü­nü­len Hızır ile de­niz­le­rin ha­ki­mi ol­du­ğu­na ina­nı­lan İlyas'ın yer­yü­zün­de bu­luş­tuk­la­rı gün ola­rak dü­şü­nü­lür ve kut­la­nır. Diğer bir dü­şün­ce ile ka­vuş­ma­nın; vus­la­tın ayı­dır da di­ye­bi­li­riz.

Mayıs aynı za­man­da bir sür­gü­nü de han­cer gibi bağ­rın­da ba­rın­dı­rır. KAF­FED ta­ra­fın­dan ya­pı­lan çağ­rı­da sür­gün ve soy­kı­rı­mın baş­la­dı­ğı 21 Mayıs 1864 ta­ri­hi şöyle an­la­tıl­mış­tı: "101 yıl süren Kaf­kas-Rus sa­vaş­la­rı­nın bit­ti­ği­nin ilan edil­di­ği ve gü­nü­müz Soçi sı­nır­la­rı içe­ri­sin­de kalan Kba­ada va­di­sin­de son sa­va­şın ya­pıl­dı­ğı ta­rih­tir. Çer­kes­ler ve tüm Kuzey Kaf­kas­ya halk­la­rı­nın ko­lek­tif ha­fı­za­la­rın­da bu ta­ri­hin rolü ise 101 yıl süren sa­vaş­la­rın bit­me­si­ni be­lir­ten basit bir kro­no­lo­jik bil­gi­den iba­ret de­ğil­dir. 21 Mayıs’la sem­bol­le­şen tarih, bir hal­kın tarih sah­ne­sin­den si­lin­mek is­te­nil­me­si­nin sem­bo­lü olan, soy­kı­rı­mın ta­ri­hi­dir. Bu sür­gün ve soy­kı­rım sı­ra­sın­da ya­pı­lan kat­li­am­lar­da ve sal­gın has­ta­lık­lar ne­ti­ce­sin­de en az 625 bin in­sa­nın ha­ya­tı­nı kay­bet­ti­ği tah­min edi­li­yor. Eli­miz­de net ra­kam­lar ol­ma­mak­la be­ra­ber 1-1,5 mil­yon ka­da­rı Os­man­lı İmpa­ra­tor­lu­ğu'na sür­gün edil­miş olup bugün dün­ya­nın fark­lı coğ­raf­ya­la­rın­da fark­lı ül­ke­le­rin­de var­lık­la­rı­nı sür­dür­me­ye ça­lış­mak­ta­dır­lar.”

Mayıs ay­lar­dan bir ay değil; baş­lan­gıç­la­rın, umut­la­rın, ba­rı­şın ve öz­gür­lü­ğün muş­tu­lan­dı­ğı bereket ve ay­dın­lık ge­le­ce­ğe ışık olan Ha­zi­ran’ı bes­le­yen do­ğur­gan bir ana­dır.

Sevgi ve selam.

turhanbal@gmail.com



Bu yazı 2205 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
GAZETEMİZ

nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI