Bugun...


ŞAHİN SÖNMEZ

facebook-paylas
ARTAN KONUT FİYATLARI GECİKEN KİRALAR
Tarih: 07-04-2022 17:52:00 Güncelleme: 07-04-2022 17:52:00


As­ga­ri Ücret Konut Fi­yat­la­rı 
2022 Kar­şı­laş­tır­ma­sı! 2 Ay Ça­lı­şan As­ga­ri 
Üc­ret­li Maaşı İle Sa­de­ce 1 M2 Ev Ala­bi­li­yor.

 

Önü­müz­de­ki dö­nem­de bu ma­li­yet ve döviz kuru ar­tış­la­rı fi­yat­la­ra yan­sı­ma­ya baş­la­ya­cak.
Ya­şa­nan yük­se­liş va­tan­daş­la­rı olum­suz et­ki­ler­ken özel­lik­le dar ge­lir­li va­tan­daş­lar ve orta di­rek için bu fi­yat­lar­la ev sa­hi­bi olmak hayal oldu. Konut fi­yat­la­rı son 1 se­ne­de yüzde 120 ora­nın­da zam­la­nır­ken Tür­ki­ye Ge­ne­li or­ta­la­ma konut fi­ya­tı 1 mil­yon li­ra­nın üze­ri­ne tır­man­dı.

 

İpo­tek­li Konut Satış Ra­kam­la­rı 
Şubat Ayın­da Yüzde 36 Arttı!

 

Tür­ki­ye İsta­tis­tik Ku­ru­mu TÜİK Konut Satış İsta­tis­tik­le­ri, Şubat 2022 ra­po­ru­nu ya­yım­la­dı. Ya­yım­la­nan ra­po­ra göre Tür­ki­ye ge­ne­lin­de konut sa­tış­la­rı Şubat ayın­da bir ön­ce­ki yılın aynı ayına oran­la yüzde 20,1 ora­nın­da artış gös­ter­di. Ya­şa­nan ar­tı­şın ar­dın­dan konut satış ra­kam­la­rı Şubat ayın­da 97 bin 587 adet ola­rak ger­çek­leş­ti.

 

Ge­ci­ken Ki­ra­ya Faiz İşle­ti­lir mi, Ev Sa­hip­le­ri Ki­ra­cı­lar­dan Faiz Talep Ede­bi­lir­ler mi?

 

Kira söz­leş­me­le­ri ile hem ev sa­hip­le­ri­ne hem de ki­ra­cı­la­ra bazı yü­küm­lü­lük­ler ve­ril­mek­te­dir. Bu yü­küm­lü­lük­ler ta­raf­la­rın bir­bir­le­ri­ne karşı so­rum­lu­luk­la­rı­dır. Ki­ra­cı­la­rın ev sa­hip­le­ri­ne karşı en önem­li yü­küm­lü­lük­le­ri ise kira be­del­le­ri­ni za­ma­nın­da öde­me­le­ri­dir. Kira ödeme za­man­la­rı ta­raf­lar­ca kira söz­leş­me­si ya­pı­lır­ken be­lir­len­mek­te ve söz­leş­me­ye iş­len­mek­te­dir. Ki­ra­cı­lar za­ma­nın­da ödeme yap­mak­la yü­küm­lü­dür­ler. Za­ma­nın­da öden­me­yen kira be­de­li ev sa­hi­bi­ni mağ­dur et­mek­te­dir. Ev sa­hi­bi za­ma­nın­da ala­ma­dı­ğı kira be­de­li için faiz iş­let­me hak­kı­na sa­hip­tir. Ancak ön­ce­lik­le bu fa­izin ne kadar ola­ca­ğı­na dair kira söz­leş­me­si­ne ba­kıl­ma­lı­dır. Kira söz­leş­me­le­rin­de bu ge­ci­ken kira be­del­le­ri­ne uy­gu­la­na­cak olan fa­izin oranı ko­nu­sun­da ta­raf­lar daha önce mu­ta­ba­kat sağ­la­mış ola­bi­lir­ler. Eğer söz­leş­me­de böy­ler bir madde varsa ev sa­hi­bi orada ya­zı­lı oranı ge­cik­me faizi ola­rak iş­le­te­bi­lir. 

 

Kira söz­leş­me­sin­de kira be­de­li öde­me­le­ri­nin ge­cik­me­si du­ru­mun­da faiz iş­le­ti­le­bi­le­ce­ği­ne dair bir madde yoksa o zaman dev­re­ye yasal faiz oranı gir­mek­te­dir. Ev sa­hi­bi böyle bir du­rum­da yıl­lık yüzde 12 olan yasal faiz ora­nı­nı ge­ci­ken ki­ra­ya uy­gu­la­ya­bi­lir ve ki­ra­cı­lar­dan da bunu talep ede­bi­lir­ler. Ki­ra­cı bunu kabul etmez mah­ke­me yo­lu­nu seç­mek is­te­se de sonuç ola­rak bir de­ği­şik­lik mey­da­na gel­me­ye­cek­tir. Yar­gı­tay ta­ra­fın­dan daha önce alı­nan emsal ka­ra­ra göre ge­ci­ken kira be­del­le­ri üze­ri­ne yasal faiz iş­le­ti­le­bi­lir.



Bu yazı 1803 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI