Bugun...


ŞAHİN SÖNMEZ

facebook-paylas
Günlük ve haftalık kiralamalar arttı
Tarih: 09-05-2023 15:32:00 Güncelleme: 09-05-2023 15:32:00


Depremden sonra yüksek katlı binalara rağbet düştü

 

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra yüksek katlı konut satışında pek fazla artış yaşanmazken, kiralarda ciddi oranda yükselme görüldü.

 

Ev sahipleri, kira artışında ‘yüzde 25 sınırı’ aşmak için 2 yola başvuruyor

Milyonlarca kişinin ortak sorunu hızla artan kiralar. Yeni ev arayanlar bütçesine göre ev bulamıyor, kiracılar ise zam baskısı ile mücadele ediliyor. Ev fiyatlarında yaşanan yükseliş son yılların en büyük sorunu olurken son dönemde gerçekleşen deprem felaketlerinin de etkisiyle Türkiye genelinde barınma sorunu baş gösteriyor.

EV SAHİPLERİ EVLERİNİ SATMAYA BAŞLADI

GÜNLÜK VE HAFTALIK KİRALAMALAR ARTTI

 

Yasal yüzde 25 sınırına tabi olmuyorlar. 

İkinci seçenek olarak evleri boş olan ev sahipleri de ya 6 aydan kısa süreli kontratlar yapıyor ya da günlük ve haftalık gibi daha kısa süreli kiralamalara yöneliyor.

 

İstanbul’da ofis kiralarının metrekaresi 20 doları geçti

 

Rapora göre, Türk Lirası Koruma Kanunu’ndaki istisnaları uygulayan ve dolarla ofis kiraya veren mal sahiplerinin sayısı yükselişe geçti. Ofislerini Türk Lirası (TL) cinsinden kiraya verenler rakamları sürekli artırdı.

 

Merkezi İş Alanı’nda (MİA) yer alan A sınıfı ofis binalarındaki metrekare kira ortalaması 19.4 dolar seviyesine çıkarken, A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 23.4’e geriledi. 2022 yılında 267 bin metrekare ofis alanında işlem gerçekleştirildi ve yaklaşık 83 bin metrekare ofis alanında kiralama ve kurumsal satın alma işlemi yapıldı.

 

Bakan Kurum; Kiralarınızı Banka hesabına yatırın, sizi çıkaramazlar

YÜZDE 25 SINIRININ UZATILMASI HAKKINDA

2023’ün Temmuz ayına kadar yüzde 25’i aşamaz, bu sürecin geçici olduğunu düşünüyoruz. Ev sahipleri ve kiracılar korumak adına bunu yaptık. İstisnalar kaideyi bozmaz. Birçok ev sahibimiz bu sürece uyarak kiracısına da destek olabilme adına bu düzenlemeyi yüzde 25 artış sınırları içerisinde kalarak uymaya çalıştılar. Tabi ki uymayanlar, kira artışını yüzde 25’in üzerinde yapmaya çalışanlar, evinin boşaltılması noktasında yüksek kiraya verebilmek için kiracılara baskı yapan arkadaşlarımız var.

 

‘KESİNLİKLE YÜZDE 25’TEN FAZLA ZAM YAPMAYIN’

Milletimizin zor günlerde nasıl depremde bir olduysak, o süreçte de olmayı biliyoruz. Bu artışın üzerinde bir artışı kanunen yapamazlar. Kiracı kardeşlerimize şunu söylüyoruz kesinlikle yüzde 25’ten fazla zam yapmayın. Ev sahibi yüzde 25’ten fazla zam talep ediyorsa banka hesabına kirayı yatırın, sizi çıkaramazlar.

 

HAPİS CEZASI SÖZ KONUSU

 

Çalışma, ev sahiplerine hapis cezası getiriyor. Fahiş fiyat artışları yapan ev sahipleri, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası alabilirler. Bu ceza, ev sahiplerinin fahiş fiyat artışı yapmalarının önüne geçmek için caydırıcı bir etki yapacak. Bozdağ, "Bu süre uzatılacak. Bir yaptırım getirme durumu söz konusu. Hapis cezası ya da adli idari para cezası gibi durumda o zaman insanlar bu kurala uyma konusunda daha özenli davranırlar" açıklamasını yaptı.

 



Bu yazı 1240 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
GAZETEMİZ

nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI