Bugun...


ŞAHİN SÖNMEZ

facebook-paylas
Deprem korkusu İstanbulluyu harekete geçirdi!
Tarih: 28-03-2023 21:36:00 Güncelleme: 28-03-2023 21:36:00


Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşıyor. Uzmanlar uyarıyor. Hal böyle olunca da insanlar İstanbul'dan farklı şehirlere göç etmeye başladı. Peki, göç rotasında en çok hangi iller var?

 

İstanbul ya da diğer illerden taşınmak isteyenlerin önemli çoğunluğunun en büyük referansı Maden Tetkik Arama ile AFAD’ın hazırladığı Türkiye Deprem Riski Haritası. Haritaya göre 4. ya da 5. derece deprem kuşağında olan yani ‘deprem riski az’ iller; Kırklareli, Edirne (Saroz körfezi hariç) Bartın, Zonguldak, Kastamonu özellikle İstanbulluların gözdesi. Bu iller içinde öne çıkansa Kırklareli.

 

Depremde fahiş fiyat artışlarına hapis cezası geliyor!

Adalet Bakanlığı, deprem ve salgın dönemlerinde ürün fiyatı ve kirada fahiş artış yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ön gören yasa için teknik çalışma başlattı.

Türk Ceza Kanunu'na (TCK) eklenecek maddeyle, deprem ve salgın dönemlerinde ürünlerin, kiraların fiyatlarında fahiş artış yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla, Bakanlık, deprem ve salgın dönemlerindeki fahiş fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla yeni yasal düzenleme için teknik çalışma başlattı.

Çalışmaları devam eden düzenlemeye göre, TCK'ye yeni bir madde eklenerek, deprem ve salgın dönemlerinde fırsatçılık yapanlara hapis cezası verilecek. Deprem ve salgın dönemlerinde kiraların ve ürünlerin fiyatlarını fahiş oranda artıranlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Ayrıca bu kişilere adli para cezası verilecek.

 

Depremden sağlam çıkan "TOKİ konutları" örnek gösterildi!

Kahramanmaraş merkezli "Asrın felaketi" olarak nitelendirilen 6 Şubat'taki 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde depremlerden sağlam çıkan "TOKİ konutları" örnek yapı gösterildi. Depremlere karşı önlemler alınması gerektiğini belirten Üstün, şöyle dedi: "Maalesef 1999 yılında biz bu acıyı iliklerimize kadar yaşamıştık. Ama maalesef o günden bugüne pek bir şey değiştiremedik. Keşke binaların hepsi TOKİ'ler gibi yapılsaydı. Yıkılmayan binalar TOKİ binalarıydı. Onları yapan arkadaşlar işini muntazam yapmış. Camları dahi kırılmayan binalar gördük ama çok sayıda yıkılan binaları da gördük."

 

KİRA FİYATLARI İSYAN ETTİRDİ

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 2 büyük depremin üzerinden 1 ay geçti. Depremde binlerce bina yıkılırken, on binlerce kişi hayatını kaybetti. 11 ilde arama ve kurtarma çalışmaları devam ederken, depremzede ailelerin deprem bölgesinden diğer illere geçişleri devam ediyor.

 

Depremzede ailelerin geldiği illerde yükselen kira fiyatları ise vatandaşlara sitem ettirdi.

 

 

 



Bu yazı 1357 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI