Bugun...


HAKAN AKSOY

facebook-paylas
Hayatta Koleksiyon Gibidir
Tarih: 28-03-2023 21:53:00 Güncelleme: 28-03-2023 21:53:00


Merhaba,

 

Beyaz Zambaklar Ülkesinde-Grigory Petrov, bu kitap Finlandiya’yı konu etmektedir. Kitapta bataklıklar ve kayalıklar arasında yer alan, doğal kaynak fakiri bu küçük ülkenin ayağa kalkarak yoksulluktan kurtulması siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan gelişmiş bir refah toplumana dönüşmesinin hikayesi anlatılmaktadır. Petrov’a göre bu başarı “Hayat Mimarları” başka deyişle ülkenin çalışma şevki ve heycanıyla dolup taşan bencillikten uzak insanları, yorulmak bilmeden halkın eğitimine katkıda bulunan toplum önderleri sayesinde elde edilmiştir.

 

Beyaz Zambaklar Ülkesinden, Felaketler Ülkesine; Ağustos 1999, İzmit-Gölcük depreminden sonra yönetimler “Bundan ders çıkarmak lazım, hazırlıklı olmak lazım.” gibi söylemlerde bulundular. Yıllar içinde bir çok deprem daha yaşadık ama sonuç hep aynı, değişen bir şey yok. Son depremler 11 ayrı ilimizi vurduğunda ilk günün sabahı, kimse felaketin boyutunu anlayamadı. Takip eden iki gün ise hiç bir şey yapamamanın ezikliğinde adına 100 yılın felaketi diyerek suçu üzerlerinden atmaya kalktılar. 24 yılda değişen bir şey yok. Ne bir hazırlık, ne bir önlem, ne de bunca yıl geliştirilemeyen kurtarma ve yardım hareketleri, koordine eksikliği rezaleti… 24 yılda en azından felaketlere yardım konusu geliştirilebilirdi. Gelişen tek şey her doğal afetten sonra toplanan yardım paralarının rakamsal olarak çok yükselmesi…

 

Bir de aklımın almadığı bir nokta var. (Aslında çok şey var.) Toplanan bu paralar tüm televizyon kanallarının ortak yayınında halkımızın gözü önünde yapıldı ve hepimiz kimin ne kadar bağış yaptığını duyduk, gördük. Çok güzel bir olay.  Bir de bunların nerelere nasıl harcandığını kalem kalem görsek ve duysak daha da güzel olmaz mı? Bağış yapılan gece dikkat çekmeyen ya da daha doğrusu bir çok insanın dikkatinden kaçan bir durum vardı. Bunu da burda paylaşayım dedim. Memur-Sen 50.000.000 TL Hak-İş 20.000.000 TL bağışta bulundu. “Asgari ücret şu kadar olmazsa masaya yumruğumuzu vurur kalkarız.” diyen sendikalar, çalışanlar için hükümetle asgari ücret görüşmeleri yapmıştır. Sendikaların kasasında bunca para nasıl bulunur? 

Bu paralar yarın bir gün grev olursa üyelerine yardım edebilmek amacıyla toplanmış aidatlardır.

Bu paraları bağışta bulunuyorsan kim bilir kasanda daha ne kadar paran var? Eğer bu kadar çok paran varsa hükümetle pazarlık yaparken dersin ki “Hükümet olarak sen vermiyorsan sendika olarak sizin ödeyebileceğiniz rakamlara %10 daha ekleyelim.” 

 

Her zaman bu köşede koleksiyon üzerine yazı kaleme alıp sonunda şöyle bitirirdim; “Geleceğinizi biriktirin, sağlıcakla kalın.” Hayatta koleksiyon gibidir. Hayata dair geçen yıllardan dersleri iyi çıkararak, örnek alarak, önlem alarak gelecek biriktirilir. 

 

Sağlıcakla kalın. 

 



Bu yazı 476 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
GAZETEMİZ

nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI