Bugun...


ERDEM YÜCEL

facebook-paylas
KARAKULAK SUYU VE MESİRESİ
Tarih: 07-04-2022 18:49:00 Güncelleme: 07-04-2022 18:49:00


XVIII. Yüz­yıl son­la­rı­na kadar De­re­se­ki Köyü’nün ya­ma­cın­da, o za­ma­na kadar bi­lin­me­yen Ka­ra­ku­lak suyu ve me­si­re­si­nin or­ta­ya çı­ka­rıl­ma­sı­nın il­ginç bir hi­kâ­ye­si var­dır:

 

Ka­ra­ku­lak suyu çev­re­sin­de bir za­man­lar has ahır­lar var­mış. Bu­ra­da­ki has ahır­lar­da ça­lı­şan Ka­ra­ku­lak Ahmet Ağa ci­var­da kay­na­yan memba su­la­rı ara­sın­da de­vam­lı iç­ti­ği bi­ri­nin ra­hat­sız ol­du­ğu mi­de­si­ne iyi gel­di­ği­ni ve sağ­lı­nı ka­zan­dı­ğı­nı an­la­mış­tır. Bunun üze­ri­ne et­ra­fa sorup so­ruş­tur­muş, suyun bu­lun­du­ğu ara­zi­nin Cen­net isim­li bir ka­dı­na ait ol­du­ğu­nu öğ­ren­miş ve ondan bir­kaç dö­nüm­lük yeri satın almış, sonra da suyu orada yap­tır­dı­ğı küçük bir çeş­me­de top­la­ya­rak hal­kın ya­ra­rı­na sun­muş­tur. Kısa süre içe­ri­sin­de bu su is­mi­ni hemen her yerde du­yur­muş ve Ahmet Ağa’dan ötürü Ka­ra­ku­lak suyu ola­rak ta­nın­mış­tır.

 

Sul­tan I.​Mah­mut’tan son Ha­le­fe Ab­dül­me­cit Efen­di’ye kadar bütün pa­di­şah­lar bu sudan iç­me­ye baş­la­mış­lar­dır. Su gümüş gü­ğüm­ler içe­ri­sin­de ağız­la­rı mü­hür­le­ne­rek sa­ra­ya ge­ti­ri­lir­di. Ay­rı­ca Mısır Kra­lı­na kadar da bu su gön­de­ril­miş­tir. Sul­tan II. Mah­mud suyun kay­na­dı­ğı yer­de­ki mer­mer çeş­me­yi yap­tır­mış­tır. Per­tek Paşa’nın söy­le­yip, pa­di­şa­hın tuğ­ra­sı­nın yer al­dı­ğı H.1252 (1836) ta­rih­li ki­ta­be­yi Hat­tat Haşim yaz­mış­tır.

 

Ka­ra­ku­lak Ahmet Ağa H.1145 (1741) yı­lın­da ölmüş, yap­tır­dı­ğı çeşme, su­yol­la­rı ile suyun top­lan­dı­ğı havuz za­man­la harap ol­muş­tur.

 

Bu­ra­da Ka­ra­ku­lak su­yu­nun yanı sıra Deli Osman, Sır­ma­keş, Şifa, Öze­noğ­lu, Der­mal, Kırk­lar, Hamam De­re­si, So­ğu­cak, Bey­pı­na­rı su­la­rı vardı. Bu sular Ka­ra­ku­lak su­yu­na ka­rış­ma­ya baş­la­mış­lar­dı. Va­kıf­lar Genel Mü­dür­lü­ğü suyun yok ol­mak­tan kur­ta­rıl­ma­sı­nı ve mo­dern bir tesis içe­ri­si­ne alın­ma­sı için Y.​Mimar Sü­rey­ya Yücel’i gö­rev­len­dir­miş­tir.

 

Y.​Mimar Sü­rey­ya Yücel Ka­ra­ku­lak ve Taş­de­len su te­sis­le­ri­ni 1949-1950 yıl­la­rın­da ye­ni­le­miş­tir. Bu ça­lış­ma­yı ya­par­ken he­ye­lan ne­de­niy­le Ka­ra­ku­lak su­yu­nun kay­bol­ma teh­li­ke­siy­le kar­şı­la­şıl­mış­tır. Ay­rı­ca Ka­ra­ku­lak su­yu­na ka­rı­şan Deli Osman suyu yeni açı­lan tü­nel­ler­le bir­bir­le­rin­den ay­rıl­mış ve mo­dern tesis ha­li­ne ge­ti­ril­miş­tir.

 

Ka­ra­ku­lak suyu yeni bir mo­dern te­si­se ka­vu­şun­ca dö­ne­min Va­kıf­lar Umum Mü­dü­rü Hakkı Kamil Beşe bir tamir ki­ta­be­si ya­za­rak te­si­se koy­dur­muş­tur:

“La­tif-u hakla feyz-i Ahmet, aktı cûş etti yine
Fevç fevç dil­men­se­ler hep geldi Nûş etti yine
Göz göz oldu, ayn-ı Kev­ser bin dokuz yüz el­li­de
Him­me­ti Evkaf ile bu­ra­dan hurûç etti yine”

 

Bu ona­rım so­ra­sın­da de­po­lar­da her gün iki ton su top­lan­ma­ya baş­lan­mış­tır.



Bu yazı 1908 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
GAZETEMİZ

nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI